sâmbătă, 18 decembrie 2010

Sute de copii sunt pe lista de asteptare a IBCvT Targu Mures

Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) Targu Mures ar mai avea nevoie de inca o sala de catererism si inca o sala de operatie pentru ca lista de asteptare a pacientilor se intinde chiar si pe patru luni. Cea mai lunga lista este in chirurgia pediatrica.
"Patologia cardiovasculara este complexa, unele liste de asteptare sunt foarte scurte, altele foarte lungi. Chirurgia cardiologie  pediatrica are cea mai lunga lista, IBCvT fiind singura unitate care ofera astfel de servicii, existand copii foarte multi cu malformatii cardiace. Anual se nasc 1.000 de copii cu malformatii in fiecare an iar  activitatea noastra este de 300 de copii pe an, ce inseamna ca raman in asteptare foarte multi copii. Ar fi oportun sa dezvoltam sala de operatii. Lista se intinde pana in aprilie. 150 de copii au trecut prin institut, ii operam in aprox 5-6 luni si este vorba de o strategie care trebuie sa vina de la forurile superioare care trebuie sa constientizeze importanta sociala. La adulti lista se intinde pe o durata acceptabila de trei luni care permite tratarea urgentelor cat si a celor cronici. Resimtim ca activitatea nu se desfasoara la intreaga capacitate. La Cardiologia de interventie majora reusim in termen de o ora si jumatate sa intervenim,  prioritare fiind urgentele cardiovasculare, am avut perioada in care am tratat interventii majore", a declarat Dan Dobreanu, seful Clinicii de Cardiologie din cadrul IBCvT Targu Mures.
Medicii de la IBCvT Targu Mures trateaza anual aproximativ 6.000 de pacienti, desi contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate este de 5000 de pacienti.
"Se acopera toata gama de interventii chirurgicale, 40 de transplatari in cei 15 ani. Se efectua 300 de operatii pe an, adica 1-2 pe zi, iar acum se efectueaza peste 1.000 de an, ce inseamna ca am crescut. Insa cererea este mult mai mare fata de ce putem oferi. Ne asteapta o perioada dificila o data cu predarea unei stafete. Sunt convins ca avem resursa umana care sa preia aceste functii. IBCvT nu va resimti o scadere in performanta si acordarea tratamentului de specialitate al pacientilor", a declarat Conf. Horatiu Suciu, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul IBCvT Targu Mures, care s-a referit la plecarea in pensie al fondatorului institutului, dr. Radu Deac.
Declaratiile au fost facute in cadrul unei conferite de presa sustinuta cu prilejul implinirii a 15 ani de la infiintare IBCvT Targu Mures.
Pe aceeasi tema

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu