duminică, 19 decembrie 2010

Romania Libera: Ministerul Sănătăţii vrea să desfiinţeze IUBCVT Târgu-Mureş

http://www.romanialibera.ro/actualitate/transilvania/ministerul-sanatatii-vrea-sa-desfiinteze-iubcvt-targu-mures-210397.html )


Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardio-Vasculare şi Transplant de la Târgu-Mureş (IUBCVT) ar putea dispărea ca instituţie de sine-stătătoare. Acesta ar urma să devină parte componentă a Spitalului Judeţean de Urgenţă de la Târgu-Mureş. Cel puţin aşa prevede un proiect al Ministerului Sănătăţii lansat la sfârşitul săptămânii în dezbatere publică. Potrivit Ministerului Sănătăţii acest demers de comasare care vizează şi alte unităţi sanitare din ţară are drept rol eficientizarea activităţii şi reducerea costurilor. Nu în ultimul rând, trecerea IUBCVT în subordinea Spitalului Judeţean de Urgenţă ar avea drept rol şi ridicarea acestuia din urmă la rangul I, aspect avut în vedere încă de acum câteva luni, când specialiştii mureşeni şi-au dat seama că spitalul riscă să piardă fonduri semnificative dacă va fi încadrat la un nivel inferior din lipsa unor secţii clinice care există în cadrul IUBCVT, dar care în cadrul spitalului nu se regăsesc.

Care sunt motivele comasării

"În cazul celor două unităţi sanitare de la Târgu-Mureş, comasarea acestora va permite crearea primei structuri complet funcţionale ca Spital de Urgenţă de nivel I din ţară, având toate specialităţile necesare acestui nivel de clasificare", se arată chiar într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii în care se mai spune, ca un alt argument al comasării, că "din punct de vedere administrativ, cele două entităţi medicale funcţionează deja în aceeaşi clădire, mai precis, Institutul funcţionează integral în clădirea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş" şi "acestea decontează între ele anumite investigaţii". Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun, totodată, că prin comasarea celor două instituţii va creată o platformă unică de investigaţii pentru pacienţii internaţi în noua structură. Nu în ultimul rând, potrivit comunicatului, IUBCVT Târgu-Mureş, deşi îşi va pierde personalitatea juridică, îşi va păstra organizarea internă fără a fi astfel afectat de restructurare.

Proiectul Ministerului Sănătăţii a născut însă reacţii vehemente la Târgu-Mureş unde medicii văd în acest demers desfiinţarea definitivă a unui institut care timp de 15 ani a reuşit să se impună în lumea medicală românească atât datorită medicilor de aici, cât, mai ales, ca urmare a intervenţiilor realizate şi care de cele mai multe ori au reprezentat premiere naţionale. Şeful Clinicii de chirurgie cardio-vasculară din IUBCVT, dr. Horaţiu Suciu, spune că deja medicii îşi fac planuri de a părăsi oraşul. "Oamenii pleacă acolo unde sunt doriţi. Deja sunt oameni care au spus că pleacă", a declarat Horaţiu Suciu, potrivit căruia specialiştii de la Târgu-Mureş sunt nemulţumiţi deoarece nimeni nu i-a consultat în legătură cu această posibilă comasare despre care Ministerul Sănătăţii vorbeşte acum în linii foarte vagi. "Dacă am ajuns unde suntem astăzi, un institut performant dacă nu chiar cel mai performant institut din România este tocmai datorită acestei forme de organizare. Este normal ca această reorganizare administrativă să provoace o reticenţă din partea personalului cu atât mai mult cu cât nimeni nu ne-a consultat, nimeni nu ştie dacă prin aceasta va creşte numărul intervenţiilor sau ce va presupune exact. Deocamdată, am înţeles doar că Institutul se desfiinţează. Din ce scrie pe site-ul Ministerului asta reiese, nu se vorbeşte nimic despre ce va urma şi unde este pacientul în toată această ecuaţie", a mai adăugat dr. Horaţiu Suciu, care nu exclude ca în acest demers de comasare să fie vorba şi de orgoliile cuiva care vrea să închidă un institut model.

Proiectul Ministerului Sănătăţii a provocat şi alte reacţii la Târgu-Mureş unde IUBCVT a fost şi este privit cu aceeaşi simpatie ca şi SMURD. "Suntem împotriva desfinţării Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tg-Mureş prin comasarea acestuia cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg-Mureş. Ministerul Sănătăţii nu este în stare să închidă magazinele de etnobotanice dar omoară performanţa din unităţi medicale de elită închizându-le", a declarat dr. Florin Buicu, şeful Departamentului Sănătate din PSD Mureş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu