sâmbătă, 18 decembrie 2010

Radu Deac, in slujba inimii din 1963

http://www.zi-de-zi.ro/detalii-articol/article//54744.html?no_cache=1


Un nume cunoscut in medicina romaneasca, prof. univ. dr. Radu Deac, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu-Mures, a ales in urma cu 47 de ani sa-si dedice viata „inimii”. Are la activ mii de operatii pe cord si vase la adulti si copii, 34 de transplanturi cardiace din 1999 pana in prezent. Pentru Radu Deac, ingrijirea inimii semenilor sai, reprezinta un privilegiu. Despre activitatea sa medicala, originile dragostei pentru medicina, aflati in interviul urmator. 



Reporter: Faceti o scurta prezentare a CV-ului dumneavoastra. 

Radu Deac: Sunt originar din capitala Salajului ardelean, Zalau, dar târgumuresean de 47 de ani. Mi-am petrecut copilaria în refugiu la Rosiorii de Vede, Teleroman, apoi scoala si liceul le-am facut la Sighisoara, dupa revenirea în Ardeal. Am urmat Facultatea de Medicină la Cluj-Napoca, apoi întreaga cariera medicala la Târgu-Mures. Au urmat studii si specializari în Marea Britanie (1969-1970) si SUA (1990 – 1992), intreaga ierarhie medicala si universitara culminând cu profesor universitar de chirurgie din 1991, medic primar chirurgie cardiovasculara, sef al Clinicii Chirurgie cardiovasculara (1976-2010), director general al Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant din Târgu-Mures (1995-2006), membru al Senatului UMF Târgu-Mures, secretar de Stat în Ministerul Sanatatii (2002-2003), doctorat la Universitatea de Medicina din Târgu-Mures, Doctor Honoris Causa al Universitatii „Ovidius” din Constanta, premiul „Emil Racovita” al Academiei Române (1995), Ordinul Steaua României grad de Comandor acordat de Presedintele României pentru activitatea de transplant si creator de scoala chirurgicala, cetatean de onoare al municipiului Târgu-Mures. Am efectuat mii de operatii pe cord si vase la adulti si copii, transplante cardiace. 

Rep.: De unde a aparut dragostea pentru medicina? Ce v-a determinat sa alegeti specializarea chirurgie cardiovasculara? De ce a castigat inima, au fost si alte tentatii? 

R.D.: Medicina si mai ales chirurgia cardiaca este atât o profesiune cât si o scoală de viata extrem de utile în educatia si formarea unui tanar. Prezenta în familie a unor medici cu a caror viata si activitate eram în contact, mi-au influentat deciziile. In acelasi timp, în timpul studiilor liceale la Sighisoara am audiat cursuri cu caracter pregatitor pentru îngrijirea sanatatii pentru prim ajutor, care mi-au atras atentia si interesul, astfel încât în anii finali ai liceului decizia era luata: voi urma facultatea de medicina, ceea ce s-a si întâmplat. In alegerea specialitatii de chirurgie cardiovasculara au contat mai multe evenimente: pregatirea generala de anatomie din primii ani ai facultatii cu cadre didactice cu totul deosebite, admirate de toti studentii, cum ar fi dr. Groza Antoniu si dr. Ionescu Mihai. Cooptarea în activitatea de chirurgie experimentala pe animal mi-au permis dezvoltarea unor cunostinte si deprinderi chirurgicale de timpuriu, activitatea desfasurată în Clinica Chirurgie I din Cluj (prof. dr. Aurel Nana) la îndemnul si cu îndrumarea celor amintiti mai sus. In aceasta unitate mi-am însusit disciplina si rigoarea necesare în unitatile chirurgicale cat si cunostintele chirurgicale specifice. Intre acestea, un element important era scrierea caligrafica a documentelor medicale. Arhiva clincii este si astazi marturie a acestori rigori. In aceasta institutie l-am întâlnit apoi pe doctorul Ioan Pop D. Popa, tanar asistent, entuziast, competent, la începutul unei cariere chirurgicale stralucite. Domnia sa m-a introdus, pe langa activitatile chirurgicale curente de început, alaturi de ceilalti membri ai colectivului, în activitatea de chirurgie experimentala a Clinicii Chirurgie I din Cluj. Erau anii 1956 - 1959, perioada în care dr. Pop D. Popa, viitorul profesor de chirurgie dezvolta experiente cu un aparat inima plamân artificial de constructie proprie-operatii de cord-deschis pe animal. Apoi a initiat experiente de transplantare a unei inimi la vasele gâtului unui alt animal ca studiu de fiziologie. Am participat la o parte din aceste activitati, ceea ce m-a influentat covarsitor. Pentru un tanar în formare, aceste activitati constituiau o fereastra larg deschisa catre viitor. 

Rep.: Au mai fost si alte motive care v-au indrumat catre chirurgia cardiovasculara? 

R.D.: Un alt element major al acestei decizii de a urma chirurgia cardiovasculara a fost participarea la Universitatea de Medicina din Targu-Mures, la o sesiune de comunicari stiintifice studentesti. Cu aceasta ocazie, prof. dr. Maros Tiberiu seful catedrei de Anatomie Umana si prorector al Universitatii, în acelasi timp membru al echipei de chirurgie cardiaca din Clinica de Chirurgie I Târgu-Mures (prof. dr. Papay Zoltan), mi-a facilitat vizitarea saloanelor de chirurgie cardiaca deja existente dupa 1959, data primei operatii pe cord-închis la Târgu-Mures. Vazând în realitate posibilitatea de dezvoltare a acestei specilitati, am ramas impresionat si hotarât sa urmez chirurgia cardiovasculara. Dupa absolvirea facultatii, in 1962, oferta dr. Pop D. Popa de a urma un transfer la Târgu-Mures a constituit, de asemenea, un moment al acestei evolutii. Alte elemente mai mult subiective au contat, de asemenea. Inima poate fi considerata unul din cele mai importante organe ale organismului uman. Inima este simbolul vietii. Fara activitatea inimii nu exista viata. Când înceteaza activitatea inimii, înceteaza si viata. Un inspirat jurnalist spunea metaforic ca ” inima e ca si vântul, exista atât timp cât bate”. Existenta noastra depinde de bataile inimii. In acelasi timp eu vad inima ca un organ frumos. In aceste conditii este un privilegiu sa îngrijesti un asemenea organ, sa îngrijesti inima semenilor tai. Inima este si simbolul iubirii. Profesorul Barnard, deschizatorul de drumuri în transplantarea cardiaca, sublinia ca un tânar îsi exprima sentimentele fata de aleasa inimii lui spunându-i: ”îti ofer inima mea”. Nu este de mirare ca tineri medicinisti îsi dedica viata, activitatea si profesia specialitatii de chirurgie cardiaca, de îngrijire a inimii oamenilor. Au existat, într-adevar, si alte tentatii în cursul studiilor din Facultatea de Medicină. Una dintre acestea a fost specialitatea de obstetrica si ginecologie în care aveam la Cluj o ruda apropiata, înalt pozitionata pe scara didactica. In stagiul din aceasta specialitate m-au impresionat pozitiv multe aspecte, dar am fost demobilizat de impresia lipsei de control a medicului asupra fatului în timpul expulziei la nastere, la trecerea acestuia prin bazin. Au existat si alte tentatii, dar nici una n-a putu detrona din inima mea pasiunea generata de chirurgia cardiaca si medicina cardio-vasculara în general. 



„Vizita la Targu-Mures la o sesiune stiintifica studenteasca în timpul facultatii si vizitarea saloanelor de bolnavi cardiaci operati a fost unul din momentele decisive. Apoi am devenit târgumuresean prin adoptie si revenirea constanta din fiecare deplasare în strainatate, mai lunga sau mai scurta, m-a convins ca aici sunt acasa.” 



Rep.: Cum au fost anii de inceput in cardiologia romaneasca? 

R.D.: Imi este dificil sa fac aprecieri asupra cardiologiei românesti, nefiind un expert în domeniu. Cardiologia este specialitatea medicala care se ocupa cu studiul inimii. Specialitatea dezvolta activitati majore în anii dupa 1950. In fiecare centru universitar de traditie (Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Târgu-Mures) au existat mari profesori de medicina interna care, în acelasi timp, practicau cardiologia clinica. Apoi s-au dezvoltat metodele de investigare a cordului din ce în ce mai invazive si mai exacte. De curând, s-a dezvoltat cardiologia interventionala, care aplica metode terapeutice temerare, mult mai invazive în comparatie cu cardiologia clasica. La acestea se adauga tehnologia moderna de imagistica medicala, computer tomografia, rezonanta magnetica nucleara, scintigrafia miocardica, care completeaza fericit metodele cardiologiei clinice clasice. Interventiile de cardiologie interventională nu sunt însă operatii, asa cum le place unora sa le numeasca. Operatii sunt doar cele din chirurgia cardiovasculara, care este ramura terapeutica invaziva a medicinei cardiovasculare si care îsi are începuturile între anii 1953-1960, la scurt timp dupa începuturile acesteia în lume. 

Rep.: Ce v-a determinat sa alegeti orasul Târgu-Mures pentru a profesa, puteati opta pentru un alt centru medical? 

R.D.: Vizita la Targu-Mures la o sesiune stiintifica studenteasca în timpul facultatii si vizitarea saloanelor de bolnavi cardiaci operati a fost unul din momentele decisive. Apoi am devenit târgumuresean prin adoptie si revenirea constanta din fiecare deplasare în strainatate, mai lunga sau mai scurta, m-a convins ca aici sunt acasa. Aici am confortul spiritual pentru viata si profesie. Oriunde în strainatate am simtit mereu nostalgia locurilor natale, adica acolo unde ma simteam acasa, la Târgu-Mures. Ulterior, lipsa de conservatorism în societate si viata publica, dar mai ales în profesie mi-au confirmat în timp justetea alegerii facute timpuriu. Apoi este un oras frumos, cu împrejurimi minunate de care sunt mândru atunci când vizitatori ni-l lauda sau admira. Au existat si momente de cumpana pe care toti dorim sa le uitam. Am dori Târgu-Muresul ca o citadela universitara de frunte în Europa, cu cele patru universitati, cu o arhitectura moderna alaturi de cele ce poarta patina istoriei, cu un aeroport international cu multe legaturi cu tarile lumii, cu o viată economica înfloritoare, cu investitii majore în infrastructura si econonomie, cu un standard de viata ridicat, care sa atraga tinerii nascuti si crescuti pe aceste meleaguri. Am mai dori apoi conducatori instruiti, competenti, onesti, care respecta si aplica criteriul valorii în toate domeniile. Sunt mândru ca sunt cetatean de onoare al municipiului Târgu-Mures si am contribuit, cred eu, la gloria orasului nostru. Au existat tentatii de evadare spre alte centre cum sunt Clujul, Bucurestiul sau alte tari precum Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii, unde se afla de fapt familia mea, dar niciodata nu le-am dat curs, din aceleasi convingeri profunde. 



„Cel dintai succes al carierei mele a fost primul transplant cardiac experimental efectuat la 23 august 1964 la Targu-Mures, la pornirea cordului transplantat si functionarea acestuia timp de mai multe ore, desi fusese efectuat în conditii elementare.” 



Rep.: Vorbiti-ne despre mentorul dumnevoastra. Cine este el si in ce masura v-a influentat cariera? 

R.D.: Mai curând trebuie sa vorbesc despre mentorii mei unii de început pe care i-am amintit mai sus, dar mai ales trebuie sa-l amintesc pe cel care mi-a determinat cariera si mai ales nu m-a dezamagit niciodata, dr. Marian Ionescu, chirurg cardiac în Marea Britanie, azi retras din activitate, de la care am învatat chirurgie cardiaca, stiinta, performanta si mai ales cultura. Regret ca înca nu i-am putut returna macar o parte din tezaurul investit în mine. De la Geoffrey H. Wooler, unul din pionierii chirurgiei cardiace ai lumii, de numele caruia sunt legate procedee clasice în chirurgia cardiaca, am învatat pe lânga chirurgie cardiaca propriu zisa distinctie, generozitate, blândete, fermitate. Am întâlnit la acest om o încredere profesionala ”oarba” pe care, cu siguranta, atunci nu o meritam, dar care mi-a determinat decisiv cariera. Azi, în viata la 96 de ani, pastreaza aceleasi calitati umane si intelectuale care-l situeaza între gigantii de pe umerii carora vedem azi atât de departe. Am avut fericita ocazie sa-i putem arata aici, la Târgu-Mures, ce a rasarit din grauntele sadit de domina sa în urma cu decenii. 

Rep.: Care a fost primul dumneavoastra succes care v-a incununat cariera? 

R.D.: Primul transplant cardiac experimental efectuat la 23 august 1964 la Targu-Mures, la pornirea cordului transplantat si functionarea acestuia timp de mai multe ore, desi fusese efectuat în conditii elementare. Apoi, în februarie 1968 în Marea Britanie când mi s-a permis efectuarea unei embolectomii pulmonare pe cord-deschis la o tanara victima a unui accident de circulatie care a supravietuit operatiei, prima mea interventie pe cord-deschis. 

Rep.: Dar primul esec în urma caruia v-ati promis ca veti reusi? In ce a constat, daca a fost? 

R.D.: In activitatea de chirurgia generală de urgenta când a survenit decesul a doua femei tinere, mama si fiica, în urma unui accident de circulatie în care leziunile organelor interne nu au putut fi corectate chirurgical. Chiar daca leziunile organelor interne depaseau limitele corectabilitatii, nu poate fi trecuta cu vederea senzatia înfrangerii personale. 



„Am reusit sa facem din centrul universitar si medical Târgu-Mures unul din cele mai importante centre de chirurgie a inimii din tara si cu siguranta cel mai important centru din tara în transplantarea inimii. Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant din Târgu-Mures este unicul si cel mai important centru de chirurgie cardiaca la nou-nascuti si sugari din aceasta parte a lumii.” 



Rep.: Treptat, treptat bazele chirurgiei cardiovasculare au inceput sa fie din ce in ce mai solide. Faceti o scurta descriere a aportului pe care dumneavoastra l-ati adus medicinii romanesti. 

R.D.: La provocatoarea dumneavoastra întrebare trebuie sa raspund cu o oarecare lipsă de modestie, pentru ca asa cum spunea marele actor targumuresean Fiscuteanu, ”nu mai am timp sa fiu modest”. Dar, rezultatul oricarei activitati umane, mai ales cea de performanta, este datorat muncii si daruirii unei echipe. Tot ce am realizat, nu am realizat de unul singur, ci alaturi de oameni competenti si devotati. Nu uit, însa, ajutorul primit de la multi oameni competenti din urbea noastra, din afara profesiei noastre care ne-au facilitat ascensiunea si conditiile pentru performanta. In acest fel am reusit sa facem din centrul universitar si medical Târgu-Mures unul din cele mai importante centre de chirurgie a inimii din tara si cu siguranta cel mai important centru din tara în transplantarea inimii. Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant din Târgu-Mures (IUBCvT) este unicul si cel mai important centru de chirurgie cardiaca la nou-nascuti si sugari din aceasta parte a lumii. Institutul este o scoala de chirurgie cardiaca în care se formeaza numerosi specialisti în acest domeniu. Sub pavaza Universitatii de Medicina si Farmacie din Târgu-Mures si a competentei sale conduceri, IUBCvT a devenit un centru de performanta în bolile cardiovasculare spre care se îndreapta numerosi pacienti din toata tara. 

Rep.: Cum s-a nascut visul transplantului cardiac, care ulterior a devenit realitate la Targu-Mures? 

R.D.: Ideea înlocuirii unei inimi bolnave cu o inima noua, sanatoasa dateaza din primii ani ai secolului XX, când Carrel si Guthrie au primit premiul Nobel pentru o realizare experimentala (1905). Au trecut decenii pana când numerosi cercetatori au perfectionat tehnica înlocuirii cardiace cu scop curativ, initial experimental pe animal. In 1959 Shumway si Lower desavârsesc tehnica transplantarii cardiace si obtin supravietuiri de un an la animalul de experienta, unice în lume. Dupa experientele începute la Cluj si initierea transplantarii ortotopice la Târgu-Mures (1964), informati de publicatiile de succes ale lui Shumway am început sa visam la aplicabilitatea clinica a acestei metode de înlocuire a inimii. Prima transplantare cardiaca efectuata la om de Cristian si Marius Barnard la 3 decembrie 1967 ne-a dat noi sperante în posibilitatea transplantarii clinice la om. În transplantarea inimii sunt prioritati obtinute devreme în Târgu-Mures (1964), odata cu initierea primelor operatii de înlocuire a inimii la animalul de experienta. Ulterior, dupa multi ani, initierea etapei clinice la om în 1999 a constituit o realizare importanta pentru ca, în anul 2010, primii pacienti transplantati în centrul Târgu-Mures sa atinga o longevitate de peste zece ani în buna stare de sanatate. 

Rep.: Printre succesele dumneavoastra se numara si primul transplant cardiac din tara, facut la un copil. In ce a constat dificultatea acelui transplant si cum v-a marcat? R.D.: Acest transplant a fost legat de o situatie dramatica. O fetita de 11 ani se afla internata in institutul nostru, cu fenomene de insuficienta cardiaca neinfluentata de mijloacele clasice de tratament, peste care era suprapusa o infectie respiratorie care agrava situatia. Concomitent, pe soselele din jurul Bistritei o masina a lovit un baietel de aceeasi vârsta pe carosabil, producându-i leziuni cerebrale grave care au condus la moarte cerebrala. Devenit donator cu acordul parintilor, am luat decizia de a efectua transplantul cu riscul infectiei respiratorie care agrava starea fetitei. Exista totusi o sansa, care nu trebuia irosita. Din fericire operatia a reusit si fetita si-a revenit rapid dupa operatia de transplant. A fost primul transplant reusit din tara la aceasta categorie de vârsta. Povara deciziei de a efectua transplantul a fost dificil de suportat. Decizia de a nu efectua transplantul ar fi însemnat decesul ambilor copii. 



„La IUBCvT Târgu-Mures am efectuat 34 de transplante cardiace începând cu 1999, două în anul acesta. Primii doi pacienti au împlinit zece ani de la operatie, starea lor de sanatate permitându-le o activitate si viata normala.” 



Rep.: Ce simtaminte va încearca dupa fiecare transplant facut, fiecare viata salvata? Câte astfel de transplantari ati realizat si care vi s-a parut sa fie mai deosebit? 

R.D.: Satisfactia reusitei la pacienti în stare grava, la care prin transplant cardiac se induce o schimbare dramatica în bine a starii pacientului, este mult mai evidenta decât la alte grupe de pacienti cardiaci, care neaflându-se în insuficienta cardiaca terminala, beneficiul operatiei apare mai lent. Momentul crucial este constituit de transformarea inimii inerte, reci, conservate pe timpul transportului de la sediul recoltarii la sediul transplantarii, într-o inima activa, contractila, de culoare normala, imediat după reinsertia la primitor. La un pacient în insuficienta cardiaca terminala, în care însasi respiratia este un efort considerabil, transplantul produce o transformare majora, bolnavul fiind capabil sa respire normal, imediat dupa operatie disparând toate simptomele severe de care suferea. In câteva zile pacientul cu transplant este nerabdător sa-si reia activitatea normala, consecinta felului în care se simte cu noua inima. La IUBCvT Târgu-Mures am efectuat 34 de transplante cardiace începând cu 1999, două în anul acesta. Primii doi pacienti au împlinit zece ani de la operatie, starea lor de sanatate permitându-le o activitate si viata normala. 

Rep.: Considerati ca generatia actuala de studenti medicinisti este suficient de bine pregatita pentru a oferi continuitate asupra a ceea ce dumneavoastră ati început? 

R.D.: In general, tinerii sunt mai evoluati, mai informati, mai diferiti, mai entuziasti, cu mai multa energie, cu interes pentru cunoastere. Din fiecare generatie se remarca câtiva pasionati, dispusi la sacrificii. Ei sunt garantia nu numai a evolutiei medicinei spre progres, dar si evolutia societatii în general. De aceea, lor trebuie sa le oferim toate conditiile de crestere si dezvoltare. In Institut exista deja cel putin doua generatii de tineri care ofera garantii ca viitorul acestei specialitati este în mâini bune. Speram ca si societatea le va oferi conditii de viata, de crestere si dezvoltare pentru a nu alege alte alternative. 

Rep.: Cum credeti ca va arata, in viziunea dumneavoastra, viitorul medicinii romanesti? 

R.D.: Concentrarea pe rezultate remarcabile, de calitate, atât în prevenirea bolilor cât si în terapie. Calitatea rezultatelor trebuie sa ofere satisfactie pacientilor si personalului medical. Trebuie realizata atât de mult dorita reforma în sanatate cu finantarea adecvata a sistemului sanitar, dotare cu echipamente, materiale, medicamente, tot ceea ce este necesar pentru a putea face performanta. Pe de alta parte, scoala de medicina trebuie sa produca viitorii specialisti. Promovarea criteriilor de valoare în toate domeniile vietii sociale, dar mai ales în medicina, este imperios necesara. 



„In general, începând cu 1973, mii de pacienti au fost operati pe inima si vase: 1000-1500 pe an dintre care 500-700 pe cord-deschis pe an, împreuna cu întreg colectivul clinicii” 



Rep.: Prin ce credeti ca se face renumit Târgu-Muresul in zona chirurgiei cardiace? 

R.D.: Centrul medical Târgu-Mures are în primul rând traditie în diagnosticul si tratamentul bolilor cardiovasculare. Apoi are experienta, rezultatele fiind reprezentate de mii de bolnavi de inima care au fost diagnosticati si tratati în IUBCvT. Pacienti cu boli coronariene, cu boli ale valvelor cardiace, bolnavi cu boli congenitale de inima si-au gasit ameliorare sau vindecarea în unitatile noastre. Activitatea academica si cercetarea stiintifica exploreaza noi domenii ale patologiei cardiovasculare, initiind noi metode de diagnostic si tratament în pas cu evolutia medicinei cardiovasculare mondiale. Domeniile de vârf în care specialistii nostri exceleaza, pe langa cele amintite mai sus sunt chirurgia cardiaca la nou-nascut si sugar si transplantarea cardiaca. 

Rep.: Daca ar fi sa facem un inventar al pacientilor dumneavoastra, în întreaga cariera, care ar fi numarul pacientilor pentru care viata le-a surâs a doua oara? 

R.D.: Timpul limitat pe care l-am avut la dispozitie nu ne-a permis o asemenea evidenta. Se afla în implementare un nou program de raportare a operatiilor catre Asociatia Europeana de Chirurgie Cardiotoracica începând cu 2010. In general, începând cu 1973, mii de pacienti au fost operati pe inima si vase: 1000-1500 pe an dintre care 500-700 pe cord-deschis pe an, împreuna cu întreg colectivul clinicii. 

Rep.: Acum la ceas aniversar care ar fi dorinta dumneavoastra pentru viitor? 

R.D.: In ritmul infernal în care ne-am desfasurat activitatea am surprins cu greu trecerea anilor si poate ca nici nu i-am simtit. In mod cert maturitatea si întelepciunea ne domina energia si entuziasmul. In prezent avem o noua provocare: chirurgia cardiaca în domeniul privat, în noul spital Nova Vita din Târgu-Mures. Dezvoltarea programului de transplant cardiac, în special la copii la care rezultatele sa dureze mai mult decât la adulti este un obiectiv major de viitor. Ne preocupa visul de a marca Târgu-Muresul pe harta marilor centre medicale si universitare ale Europei. 



Cu ocazia zilei de nastere, sarbatorita ieri, 28 februarie, redactia cotidianului Zi de zi ii ureaza prof. univ. dr. Radu Deac, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu-Mures multa sanatate si putere de munca, alaturi de traditionalul La Multi Ani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu