vineri, 17 decembrie 2010

Mures: Liste de asteptare la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant

http://www.romedic.ro/mures-liste-de-asteptare-la-institutul-de-boli-cardiovasculare-si-transplant-0N22584 )
Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş, unica de acest fel din ţară, are înregistrată o listă de aşteptare foarte lungă, din cauza numărului redus de personal şi săli de operaţii.

'Patologia cardiovasculară este o patologie complexă, există mai multe liste de aşteptare, în funcţie de tratamentele la care trebuie supuşi aceşti pacienţi. Unele dintre aceste liste de aşteptare sunt foarte scurte, altele sunt foarte lungi. Din păcate, lista cea mai lungă de aşteptare este în chirurgia cardiovasculară pediatrică, principalul motiv fiind acela că este singura unitate care furnizează acest tip de servicii medicale', a declarat miercuri, în cadrul unei întâlniri cu presa, dr. Radu Crişan, şeful IBCvT Târgu Mureş.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică, dr. Horaţiu Suciu, a subliniat, la rândul său, că în România se nasc anual peste 1.000 de copii cu malformaţii cardiace, însă capacitatea instituţiei este extrem de mică faţă de cerinţe.

'Statistica ne spune că se nasc spre 1.000 de copii cu malformaţii cardiace în fiecare an, pe care vrând-nevrând va trebui să-i rezolvăm. Iar activitatea noastră e de 300-350 pe an. Vă daţi seama că rămâne un mare număr de copii. Iar din punct de vedere organizatoric şi noi avem nişte limitări de ordin fizic, în sensul că avem două săli de operaţie', a spus dr. Suciu.
El a arătat că lista de aşteptare la copii este până în martie-aprilie şi că depinde atât în chirurgia cardiovasculară, cât şi în cardiologia pediatrică.

'Există 150 de copii care au trecut prin institutul nostru, au fost investigaţi, diagnosticaţi şi au indicaţie chirurgicală. Vă daţi seama, 150 de copii operăm în aproximativ cinci-şase luni, depinzând de posibilităţile pe care le vom avea şi ceea ce ţine de noi facem, dar din punctul ăsta de vedere e vorba de mult mai mult decât ce putem face. E vorba de o strategie care trebuie să vină de la forurile superioare, care să conştientizeze, dacă e nevoie, importanţa socială a acestei activităţi', a apreciat dr. Horaţiu Suciu.

Medicul a menţionat că la adulţi, din punctul de vedere al programărilor, lista de aşteptare, în acest moment, se întinde pe o durată acceptabilă, de aproximativ trei luni, timp care permite şi tratarea bolnavilor cronic. 'Dar resimţim din plin faptul că, oarecum, activitatea nu se desfăşoară la întreaga capacitate, s-ar putea face un pic mai mult', a adăugat el.

Prof. dr. Dan Dobreanu, şeful Clinicii de Cardiologie din IBCvT Târgu Mureş, a precizat că în această clinică obiectivul medicilor îl reprezintă intervenţiile cât mai urgente la infarct miocardic.
'Am avut perioade când nu am tratat decât cazuri de urgenţă majoră, în aceste cazuri nu există listă de aşteptare. Pentru patologia cardiacă cronică, de care nu depinde viaţa, există liste de aşteptare, pe care nu ni le dorim, dar care sunt obligatorii, pe de o parte din cauza resurselor financiare disponibile, care variază, şi în funcţie de disponibilitatea fizică de a face un număr de proceduri. Există o supraîncărcare excesivă a acelor centre care pot face aceste proceduri. Soluţia este încă o sală de cateterism, încă o sală de operaţie, pregătire de personal şi totul până la urmă înseamnă bani', a spus dr. Dan Dobreanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu