luni, 20 decembrie 2010

Eficientizarea sistemului medical sau interesele politice primează?

Eficientizarea sistemului medical sau interesele politice primează?

De: Arina MOLDOVAN
Zi de zi
În urmă cu 15 ani, Ministerul Sănătăţii a aprobat la insistenţa prof. univ. dr. Radu Deac înfiinţarea unui centru de boli cardiovasculare în ideea de a concentra performanţa şi specialităţile care se ocupau cu bolile inimii, actualul Institut de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş. În timp, s-au făcut progrese în chirurgia cardiacă a adultului, s-a înfiinţat singura Clinică de Chirurgie cardiacă pediatrică din ţară, şansa la viaţă a bebeluşilor cu malformaţii cardiace, a avut loc primul transplant de cord în Târgu-Mureş în anul 1999.
De atunci şi până în prezent, numărul intervenţiilor chirurgicale a ajuns la mii, iar al transplantelor cardiace la 40. IUBCvT este un punct de reper pe harta României şi nu numai. În urmă cu 15 ani se considera oportun crearea unui centru de performanţă, cu entitate juridică, unde cercetarea ştiinţifică şi actul medical să ducă la salvarea a mii de vieţi. Brusc, după 15 ani de performanţă, în care specialiştii au demonstrat că se poate ajunge în vârful actului medical în medicina cardiacă, nu mai avem nevoie de un Institut, de locul unde actuala formă de organizare a dus la formarea unui ambient al cadrelor medico sanitare.
S-au găsit motive să devină un simplu centru în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, e drept, care va deveni spital regional astfel. Dar de ce acest lucru se întâmplă acum şi nu s-a întâmplat în urmă cu cinci, şapte ani? Aşa cum ne-a obişnuit Guvernul până acum, trebuie distrus tot ceea ce este bun. Au fost motivele financiare şi optimizarea pacientului în circuitul medical motivele adevărate sau motivul real stă undeva la rădăcina urzelilor politice?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu