luni, 20 decembrie 2010

Desfiintarea Institutului Inimii din Tg Mures, contestata

Reprezentantii Ministerului Sanatatii si-au anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, intentia de a comasa Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) din Targu Mures cu Spitalul Clinic de Urgenta Tg Mures. Ce inseamna acest lucru? Ca una dintre cele mai performante unitati sanitare din tara va fi desfiintata. Decizia nu a fost primita deloc bine de catre specialistii din domeniul sanitar.

"Suntem impotriva desfiintarii Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant din Tg-Mures prin comasarea acestuia cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg-Mures. Alaturi de Universitatea de Medicina si Farmacie din Tg-Mures, IUBCVT este un simbol al Muresului, fiind singurul centru de chirurgie cardiaca pediatrica din Romania, unul din cele doua centre de transplant cardiac din Romania, primul centru in anul 2010 de cardiologie- electrofiziologie din Romania", sustine dr. Florin Buicu, din cadrul Departamentului Management Sanitar al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures.

Fondatorul Institutului, prof. dr. Radu Deac, sustine, la randul lui, ca decizia Ministerului de a desfiinta unitatea medicala numarul unu in transplantarea inmii este de-a dreptul curioasa: "Este cea mai activa unitate din tara, este singura unitate care are o sectie specializata la copii mici, la sugari nou nascuti, in momentul in care a ajuns la varful performantei sa fie desfiintata printr-o simpla hotarare de Guvern, fara sa fie consultati specialistii, sa fim intrebati sau sa avem parte de un contrul care sa evalueze unitatea. Mi se pare nepotrivit", anunta zi-de-zi.ro.

Totodata, parerea prof. Radu Deac este impartasita si de catre conf dr. Horatiu Suciu, seful Clinicii de Chirurgie Cardiaca Pediatrica din cadrul IUBCvT Targu-Mures, domeniu in care profesionistii mureseni exceleaza: "este ciudat sa desfiintezi ceva ce merge bine. Este absurd sa desfiintezi o unitate de elita", mai anunta sursa citata.

Primul Spital de Urgenta de nivel I din tara

Reprezentantii Ministerului explica decizia luata anuntand ca astefl se va crea prima structura complet functionala ca Spital de Urgenta de nivel I din tara, avand toate specialitatile necesare acestui nivel de clasificare.

"Comasarea va conduce la crearea unei platforme unice de investigatii pentru pacientii internati in noua structura.  Pastrarea Institutului, ca forma organizatorica fara personalitate juridica, in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures va permite ca, din punct de vedere organizatoric si functional, activitatea sa se desfasoare fara a fi afectata negativ, pastrand astfel organizarea interna a Institutului", explica ministrul Attila Cseke.

Un alt argument adus este ca cele doua unitati functioneaza deja in aceeasi cladire. Mai exact, Institutul functioneaza integral in cladirea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures. Totodata, unitatile medicale deconteaza intre ele anumite investigatii, iar comasarea ar reduce semnificativ costurile administrative.

"NU DISTRUGETI INSTITUTUL INIMII DIN MURES!"

Institutul a implinit, in 2010, 15 ani de existenta, iar medicii din cadrul sau sunt recunoscuti la nivel national si international pentru reusitele lor. Atat profesionisti, cat si pacientii au lansat deja numeroase petitii on-line prin care cer renuntarea la decizia comasarii.

"Facem apel pe aceasta cale la guvernanti sa renunte la desfintarea IUBCVT. Deasemenea apelam la pacientii care au fost tratati in cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant in Tg-Mures, la profesionistii din domeniul medical, sa avem o voce care sa se auda si care sa faca apel la inima guvernantilor: NU DISTRUGETI INSTITUTUL INIMII DIN MURES!", a mai adaugat, dr. Florin Buicu.

Proiectul de ordin privind reorganizarea institutiilor sanitare, aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului, mai face referire si la alte spitale din judetele Iasi si Dolj.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu