luni, 20 decembrie 2010

Institutul Inimii în stop cardiac

Desfiinţare sau comasare? Este dilema specialiştilor din sănătate când vine vorba de proiectul Ministerului Sănătăţii de a unifica Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş. Părerile sunt împărţite. În timp ce unii vorbesc de o dispariţie a acestui institut de prestigiu, alţii spun că va creşte calitatea actului medical şi că vor veni mai mulţi bani în judeţ.
Proiectul privind comasarea celor două unităţi spitaliceşti, publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii vineri după-amiaza, continuă să facă vâlvă în lumea medicală din Tîrgu-Mureş. Pentru a calma spiritele, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş, dr. Florin Gomotârceanu vorbeşte despre avantajele acestei comasări.

  „Este de fapt un prim pas în transformarea acestui spital, într-un spital de nivel I, de competenţă cel mai înalt.  Pentru ca Tîrgu-Mureşul să aibă un spital de asemenea performanţă”, declara  dr. Florin Gomotârceanu, manager SCJU Tîrgu Mureş.

Cum spune managerul, este numai primul pas în clasificarea spitalului ca şi unitate spitalicească de cel mai înalt nivel, întrucât în prezent lipsesc o serie de secţii, precum oftalmologie, urologie, psihiatrie şi infecţioase. Unul dintre specialiştii de la Institut, prof. dr. Radu Deac susţine că motivele ce au stat la baza acestui proiect sunt nefondate. Astfel, comunicatul transmis de ministrul sănătăţii menţionează că:

 “Comasarea va duce la o eficientizare a acordării asistenţei medicale pacientului mai ales după reorganizarea tuturor acestor secţii. Se doreşte limitarea pe cât posibil a plimbării pacienţilor între mai multe unităţi sanitare şi concentrarea resurselor necesare în prima linie, într-un singur loc.”
 „Circuitul bolnavului se va optimiza, astfel încât calitatea actului medical să crească. Bolnavul nu mai trebuie să parcurgă nişte circuite alambicate şi întortocheate cum se întâmplă acum”, adauga managerul SCJU Tîrgu Mureş.

 „Unităţi dispersate au fost de când a fost proiectat spitalul, acest institut, acest nucleu cardio-vascular a existat. Adică am făcut blocurile operator la un anumit nivel, saloanele la alt nivel. Exact ca să existe un circuit funcţional, să nu stea bolnavii la uşa sălii de operaţie”, a explicat prof. dr. Radu Deac, chirurg cardiovascular IUBCVT Tîrgu Mureş.

Totodată, profesorul Deac este de părere că nu va fi vorba de o simplă comasare, ci de desfiinţarea acestui institut prestigios care a salvat vieţile a mii şi mii de români. Nu este pesimist, ci aşa prevede şi articolul I al hotărârii care spune:
„Art. 1 “Se aprobă desfiinţarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, unitate sanitară publică cu paturi, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Sănătăţii”

 „S-a invocat o reformă, în special în domeniul spitalizării, în domeniul paturilor. Da, această reformă este bună, o dorim cu toţii, dar asta înseamnă reformă să desfiinţăm cea mai performantă unitate din domeniul acesta al medicinei cardiovasculare?”, a mai spus dr. Radu Deac.

Cert este că odată comasate cele două instituţii, o parte din angajaţi vor rămâne pe drumuri. Nu este vorba de medici, spune managerul Florin Gomotârceanu, ci de personalul administrativ şi TESA: „Personalul TESA şi administrativ se va reorganiza după normativele Ministerului Sănătăţii, împreună cu cel al Spitalului Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş. Trebuie să ştiu cât personal TESA şi administrativ au ei, cât personal tehnic şi administrativ avem noi şi astfel încât noua entitate cât poate absobri din acest personal”.

Cert este că medicul Radu Deac este hotărât să-şi susţină punctul de vedere, chiar dacă nici unul dintre medicii institutului nu au fost întrebaţi înainte de întocmirea acestui proiect. Actul normativ se află în dezbatere publică până în data de 16 ianuarie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu