luni, 20 decembrie 2010

Marius Paşcan (prefectul judeţului Mures): Avem nevoie de un astfel de Institut

Salvarea Institutului Inimii, la mâna lui Boc

De: Arina MOLDOVAN si Sanda VIŢELAR
Zi de zi

Deputatul liberal Ciprian Dobre a declarat, ieri, că a intervenit pe lângă prim-ministrul Emil Boc pentru salvarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu-Mureş. „Am vorbit cu primul ministru despre această problemă şi acesta a spus că va discuta cu ministrul Sănătăţii şi cu liderii UDMR pentru a vedea care este situaţia”, a afirmat Dobre.

Dr. Florin Gomotârceanu linişteşte personalul
Tot ieri, dr. Florin Gomotârceanu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu-Mureş a asigurat că activitatea medicală derulată de specialiştii Institutului Inimii nu va fi afectată în urma reorganizării unităţii medicale ca centru de boli cardiovasculare şi transplant fără personalitate juridică în cadrul SCJU Târgu-Mureş. „Asigur personalul medico-sanitar de la IUBCvT că această alipire nu va duce la o scădere a actului medical. Să stea liniştiţi, că activitatea lor de zi cu zi nu va avea de suferit şi vor putea face performanţă, aşa cum au făcut vor putea face şi în continuare. Atât IUBCvT cât şi SCJU Târgu-Mureş sunt două unităţi de elită la nivelul Ministerului Sănătăţii, la nivel naţional şi nu văd de ce alipirea celor două unităţi ar duce la o scădere a actului medical”, a dat asigurări dr. Florin Gomotârceanu.

Circuitul pacientului, optimizat?
Acesta este de părere că finanţarea nu va fi afectată având în vedere că va rămâne în continuare finanţarea de la Casa de Asigurări de Sănătate, precum şi finanţarea pe programe naţionale de la Ministerul Sănătăţii. Totodată, managerul SCJU Târgu-Mureş este de părere că alipirea Institutului de spital va duce la optimizarea circuitului bolnavului, astfel încât calitatea actului medical să crească, precum şi faptul că se vor reduce cheltuielile administrative ale IUBCvT. „În momentul de faţă un bolnav pe care îl aduce SMURD-ul poate să ajungă la Institut, poate să ajungă la spital. Nu este o chestie firească ceea ce se întâmplă în momentul de faţă. Este mult mai firesc ca toată această clădire, împreună cu unitatea SMURD, să funcţioneze ca un tot unitar”, a continuat Gomotârceanu.

Personalul medico - sanitar absorbit de Spital
Ca manager al unei unităţi de elită, Gomotârceanu recunoaşte că măsura este îmbucurătoare, având în vedere că Spitalul pe care îl conduce va putea deveni spital regional. „Acest lucru care se doreşte să se înfăptuiască este de fapt un prim pas în transformarea acestui spital într-un spital de nivel unu, de competenţă cel mai înalt. Este un deziderat spre care tindem şi noi, şi Ministerul Sănătăţii, pentru ca Târgu-Mureşul să aibă un spital de asemenea performanţă. Acest proiect este mai vechi, de peste un an şi jumătate, care a fost iniţiat de fostul ministru al Sănătăţii, Ionuţ Bazac”, a adăugat managerul SCJU Târgu-Mureş.
În ceea ce priveşte personalul medico - sanitar, acesta va fi absorbit de noua unitate medicală, iar personalul TESA şi administrativ va fi reorganizat după normativele Ministerului Sănătăţii, împreună cu cel al SCJU Târgu Mureş. Pentru a deveni spital de rang unu, SCJU Târgu-Mureş ar mai trebui să aibă în structura sa încă o serie de secţii, pe care managerul intenţionează să le înfiinţeze, dacă nu poate rezolva altcumva problema.

Interese politice la mijloc?
Potrivit politicienilor şi autorităţilor locale desfiinţarea IUBCvT ca şi entitate juridică s-ar fi făcut din interese politice.

Stricăm ceea ce este bun
„Cred că este o măsură politică şi prin aceasta se vor pierde nişte finanţări. Stricăm ceea ce este bun şi este mare păcat, pentru că România s-a remarcat în acest domeniu medical.”
Vasile Gliga, deputat PSD

Avem nevoie de un astfel de Institut
„Efectiv, IUBCvT nu are nici o legătură cu Instituţia Prefectului. Eu ascult opiniile şi ale medicilor de acolo, care sunt nemulţumiţi, şi ale celor din minister, care susţin practic că nu se pierde identitatea Institutului ci doar entitatea juridică, însă el va funcţiona în continuare sub aceeaşi formulă. Deci sunt dator să ascult părţile. Orice schimbare se face de regulă pe bază de comentarii şi, oarecum, greoi. Dar vom vedea ce va fi şi, din punct de vedere personal, atât cât îmi va sta în putiinţă îi susţin cu toată inima şi din toate punctele de vedere, cât depinde de mine. Medicii de acolo îi cunosc, unii îmi sunt chiar prieteni şi cred în bisturiul lor. Avem nevoie de un astfel de Institut care pentru noi este un renume la nivel naţional şi nu numai.”
Marius Paşcan, prefectul judeţului Mureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu