duminică, 19 decembrie 2010

Institutul Inimii. 15 ani de performanta, mii de vieti salvate

Institutul Inimii. 15 ani de performanta, mii de vieti salvate

Institutul Inimii. 15 ani de performanta, mii de vieti salvate

Zi de Zi - Joi, 9 Decembrie 2010


La 15 ani de activitate performanta, Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) Targu-Mures se mandreste cu un lung sir de succes inregistrate, dar se confrunta si cu o lunga lista de asteptare a pacientilor, pe de o parte din lipsa de personal, dar si din lipsa unor noi sali de operatii. Insa toate acestea necesita fonduri si noi strategii pe care forurile superioare trebuie sa le accepte.

Piatra de temelie pusa de prof. dr. Radu Deac
IUBCvT Targu-Mures a luat nastere in 1995 la initiativa prof. dr. Radu Deac. La acea vreme, la insistenta profesorului, Ministerul Sanatatii a abrobat infiintarea unui centru de boli cardiovasculare in ideea de a concentra performanta si specialitatile care se ocupau cu bolile inimii. In timp, s-au facut progrese in chirurgia cardiaca a adultului, a avut loc primul transplant de cord in Targu-Mures in anul 1999 la doar trei saptamani de la efectuarea primului transplant efectuat la Bucuresti. De atunci si pana in prezent, numarul lor a ajuns la 40. Nu in ultimul rand, ceea ce a facut centrul universitar Targu-Mures un centru de referinta la nivel national a fost infiintarea sectiei de Chirurgie cardiaca pediatrica, condusa de conf. dr. Horatiu Suciu. In 15 ani au avut loc o serie de interventii chirurgicale in premiera nationala si nu numai. IUBCvT este cel mai performant centru din tara pentru ca acopera toata gama de interventii chirurgicale, de la nou nascut la pacientul varstnic si inclusiv transplantul cardiac. "Cei 15 ani au insemnat practic dezvoltarea, pentru ca exista un laborator de cateterism care functiona, dar pentru proceduri de diagnostic. A insemnat dezvoltarea unui centru de cateterism cardiac care sa practice si procedurile cardiologiei interventionale, pana la binecunoscutul centru de infarct care practic este functional in continuare, pentru a primi tot ceea ce inseamna urgentele coronariene in infarctul miocardic acut. Pacientul cu infarct in Targu-Mures la ora actuala este tratat majoritar prin proceduri interventionale, invasive. 15 ani de cardiologie in cadrul IUBCvT a insemnat un salt care in alte locuri a fost nevoie de cativa zeci de ani sa fie parcurs. Saltul care inseamna de la o cardiologie clinica sau toate metodele uzuale neinvazive de investigare a pacientului cu boli cardiovasculare la ceea ce inseamna la acest moment cardiologia moderna, asa cum se practica ea in oricare din tarile europene", a precizat prof. dr. Dan Dobreanu, seful Clinicii de Cardiologie din cadrul IUBCvT Targu-Mures.

Asigurarea continuitatii actului medical, un pas in viitor
Prof. dr. Radu Deac a format in timp o echipa performanta de specialisti in medicina moderna a bolilor inimii. Iar pasul urmator a celor prezenti este sa asigure continuitatea, sa gaseasca tinerii dispusi sa lucreze in conditiile pe care le presupune cardiologia de urgenta. "Faptul ca suntem acuma la un standard inalt in ceea ce priveste procedurile nu inseamna ca ne oprim aici. Cardiologia si, mai ales cea interventionala, este un domeniu cu o dezvoltare absolut exploziva, cu tehnici care acum cativa ani erau utopice, la ora actuala sunt de rutina", a mai precizat dr. Dobreanu.

Lista de asteptare prea lunga
Activitatea performanta inregistrata la Institut a dus la cresterea adresabilitatii. In timp, a dus si la formarea unei liste de asteptare datorita numarului mare de cereri din toata tara. "Patologia cardiovasculara este o patologie complexa. Exista o lista de asteptare in functie de tratamentele la care trebuie sa fie supusi acesti pacienti. Unele sunt foarte scurte, altele foarte lungi.
Din pacate lista cea mai lunga este in chirurgia cardiovasculara pediatrica. Deci, daca pacientul respectiv nu se adreseaza institutului nostru, in alta unitate sanitara din judetul Mures nu poate fi tratat. Vom incerca si noi sa ne incadram, prioritatea noastra numarul unu sunt urgentele. Nu s-a intamplat si nu se va intampla niciodata ca vreo urgenta sa fie refuzata, iar acei pacienti cronici, a caror viata nu este pusa in pericol imediat, vor trebui sa fie pusi pe liste de asteptare, speram cat de scurte, in functie de bugetul pe care-l vom avea", a declarat dr. Radu Crisan, managerul IUBCvT Targu-Mures.

Peste o mie de operatii pe an
Daca in 1994 se efectuau cam 300 de operatii pe an, insemnand una, doua pe zi, acum se fac peste o mie. Insa cererea este mult mai mare decat serviciile pe care le pot acorda medicii, potrivit conf. dr. Horatiu Suciu, seful Clinicii de Chirurgie Cardiaca Pediatrica din cadrul IUBCvT Targu-Mures.
Potrivit statisticilor, anual se nasc in jur de o mie de copii cu malformatii cardiace, insa numarul celor ce pot fi rezolvati este prea mic, fata de asteptari. "Activitatea noastra e de 300-350 de interventii pe an. Va dati seama ca ramane un mare numar de copii. Iar din punct de vedere organizatoric si noi avem niste limitari de ordin fizic, in sensul ca avem doua sali de operatie", a precizat dr. Horatiu Suciu. Acesta a apreciat ca lista de asteptare in prezent se intinde pana in lunile martie, aprilie si ca depinde atat in chirurgia cardiovasculara, cat si in cardiologia pediatrica. "Exista 150 de copii care au trecut prin institutul nostru, au fost investigati, diagnosticati si au indicatie chirurgicala. Va dati seama, 150 de copii operam in aproximativ cinci-sase luni, depinzand de posibilitatile pe care le vom avea si ceea ce tine de noi facem, dar din punctul asta de vedere e vorba de mult mai mult decat ce putem face. E vorba de o strategie care trebuie sa vina de la forurile superioare, care sa constientizeze, daca e nevoie, importanta sociala a acestei activitati", a mai spus dr. Horatiu Suciu.

Urgentele la infarct miocardic, prioritare
In ceea ce priveste lista de asteptare la adulti, aceasta se intinde in prezent pe o perioada de aproximativ trei luni, timp care permite atat tratarea urgentelor cat si a bolnavilor cronici. Totusi, pe primul loc au fost intotdeauna urgentele la infact miocardic. "Am avut perioade cand nu am tratat decat cazuri de urgenta majora, in aceste cazuri nu exista lista de asteptare. Pentru patologia cardiaca cronica, de care nu depinde viata, exista liste de asteptare, pe care nu ni le dorim, dar care sunt obligatorii, pe de o parte din cauza resurselor financiare disponibile, care variaza, si in functie de disponibilitatea fizica de a face un numar de proceduri", a subliniat prof. dr. Dan Dobreanu.

Finantarea mai mica decat cazurile tratate
Managerul institutiei medicale a apreciat ca in acest an numarul serviciilor contractate cu Casa de Asigurari de Sanatate au fost pentru 5000 de pacienti, insa au fost tratati 5700 de pacienti, dar spera ca bugetul pe anul viitor sa fie mai mare. "In acest an a fost un buget mai mic fata anul trecut. Daca, de-a lungul anilor, pacientii tratati la nivelul IUBCvT erau undeva la o medie de 6.000 pe an, in acest an, pana acum avem contractati 5.000 de pacienti, cu promisiuni ca ni se va suplimenta acest buget. In momentul de fata, avem 5.700 de pacienti tratati, pe un buget pentru 5.000. 700 de pacienti sunt acele servicii efectuate peste contract. Cu toate aceste liste de asteptare pe care le-am facut, acesti pacienti nu au putut fi amanati", a spus dr. Radu Crisan.
Recent, unitatea medicala a fost recunoscuta si de organismele de certificare pentru calitatea activitatii. "Activitatea institutului este recunoscuta la nivel national de toti pacientii. Dovada este adresabilitatea extrem de mare a acestui insitut si, de asemenea, recent, a fost recunoscuta si de organismele de certificare. Incepand cu saptamana asta avem certificare ISO 9008 pentru managementul calitatii pentru intreaga activitate", a conchis managerul IUBCvT Targu-Mures.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu