duminică, 19 decembrie 2010

Inima lui Arafat împietrită la desfiinţarea Institutului Inimii

Zi de zi, 20.12.2010



Ministerul Sănătăţii doreşte desfiinţarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu-Mureş, ca entitate juridică şi reorganizarea acestuia ca centru de boli cardiovasculare şi transplant cu structură fără personalitate juridică, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu-Mureş. „Mi se pare nepotrivit să fie desfiinţat, fără să fim consultaţi”, a declarat prof. univ. dr. Radu Deac, fondatorul IUBCvT Târgu-Mureş. „Institutul nu se desfiinţează, devine entitate fără personalitate juridică în cadrul spitalului”, a argumentat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii. “Suntem împotriva desfinţării Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş – Institutul Inimii, prin comasarea acestuia cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş. Această comasare propusă de guvernanţi, înseamnă a pune o picătură de lapte (Institutul Inimii), într-un pahar de apă (spitalul). Apa nu capătă calităţi deosebite, în schimb laptele se diluează. Problemele spitalului vor deveni şi problemele institutului. Comasarea nu are la bază niciun indicator cantitativ sau calitativ medical. Trebuie să spunem “Nu” desfiinţării Institutului Inimii!”, a afirmat asistent universitar dr. Florin Buicu, şeful Departamentului Sănătate al PSD Mureş.

SCJU va deveni spital regional de nivel I A
Astfel, potrivit proiectului, SCJU Târgu-Mureş ar deveni spital regional de nivel I A. „Prin reorganizarea acestor unităţi şi structurarea unitară a activităţii, se are în vedere creşterea calităţii actului medical şi optimizarea asistenţei medicale de urgenţă acordată pacienţilor. Prin această reorganizare, Spitalul Clinic Judeţen de Urgenţă Târgu-Mureş va deveni spital regional de nivel I A, conform criteriilor de clasificare în vigoare, pentru asistenţa de urgenţă spitalicească, din punct de vedere al competenţelor, resurselor materiale şi umane şi a capacităţii de a asigura asistenţa medicală de urgenţă şi îngrijirile medicale definitive pacienţilor aflaţi în stare critică şi va putea fi clasificat la categoría I - nivel de competenţă foarte înalt, în conformitate cu prevederile OMS nr. 1408/2010 privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor în funcţie de competenţă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.

Două entităţi medicale în aceeaşi clădire
Cele două entităţi medicale funcţionează în aceeaşi clădire, iar anumite investigaţii medicale pentru pacienţi se decontează între ele. “De exemplu, pacienţii Institutului de Boli Cardiovasculare erau trimişi pentru tomografie la Spitalul Clinic de Urgenţă deoarece această unitate deţine un Computer Tomograf. Comasarea va conduce la crearea unei platforme unice de investigaţii pentru pacienţii internaţi în noua structură. Păstrarea Institutului, ca formă organizatorică fără personalitate juridică, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş va permite ca, din punct de vedere organizatoric şi funcţional, activitatea să se desfăşoare fără a fi afectată negativ, păstrând astfel organizarea internă a Institutului”, se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii. ”Este necesară şi o reorganizare a activităţii, astfel încât specialităţile necesare îngrijirii pacientului critic în regim de urgenţă să poată colabora într-un flux continuu, neîntrerupt şi benefic pentru pacienţi. Prin reorganizarea propusă în prezentul act normativ, se va optimiza funcţionarea unităţilor sanitare respective, din punct de vedere al realizării actului medical, precum şi în condiţii de eficienţă economică”, se mai arată în proiectul de hotărâre de Guvern.

Părerile, împărţite
Proiectul a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii vineri după-masă şi va fi supus dezbaterii publice timp de o lună. Reacţiile medicilor, politicienilor şi ai reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii nu au întârziat să apară. Specialiştii care lucrează în cadrul Institutului nu găsesc logica acestui demers din partea forurilor superioare, având în vedere că unitatea medicală derulează de 15 ani o activitate performantă în domeniul cardiologiei, chirurgiei cardiovasculare şi în special al chirurgiei cardiace pediatrice la noi născuţi, dealtfel singular în ţară în acest sens, precum şi faptul că Institutul nu a avut şi nu are datorii ca alte unităţi medicale. Aceştia sunt contrariaţi pentru că nu au fost consultaţi în prealabil. În acest sens, specialiştii sunt hotărâţi să solicite o argumentare serioasă a deciziei.

Mii de operaţii anual
Adresabilitatea pacienţilor la IUBCvT Târgu-Mureş a crescut an de an. În 2010, la sfârşitul lunii noiembrie, Institutul Inimii contabiliza 5.560 de pacienţi externaţi în regim de spitalizare continuă şi 2.050 de pacienţi externaţi în regim de spitalizare de zi. Totodată, până la data de 12 decembrie au fost efectuate 1.082 de intervenţii chirurgicale la adulţi şi 300 la copii, iar din 1999 încoace au fost efectuate 40 de transplante cardiace. De asemenea, circa 95% din cazurile tratate aici sunt pacienţi din alte judeţe ale ţării. Totodată, pe lângă activitatea medicală derulată, în unitatea medicală se desfăşoară şi activităţi de cercetare.

Strângeri de semnături on-line
Opinia publică nu a rămas fără reacţie la aflarea veştii. Astfel, pe reţelele de socializare, gen Facebook, dar şi pe site-urile cu petiţii on-line, au început deja mai multe campanii de strângere de semnături pentru ca IUBCvT Târgu-Mureş să nu se desfiinţeze.

Mi se pare nepotrivit să fie desfiinţat, fără să fim consultaţi
„Este vorba despre un proiect de hotărâre de Guvern, care a fost afişat pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică. Mi se pare curios ca o unitate de performanţă, care este numărul unu în ceea ce priveşte transplantarea inimii, este cea mai activă unitate din ţara, este singura unitate care are o secţie specializată la copii mici, la sugari nou născuţi, în momentul în care a ajuns la vârful performanţei să fie desfiinţată printr-o simplă hotărâre de Guvern, fără să fie consultaţi specialiştii, să fim întrebaţi sau să avem parte de un contrul care să evalueze unitatea. Mi se pare nepotrivit.”
Prof. univ. dr. Radu Deac, fondatorul IUBCvT Târgu-Mureş

Institutul devine entitate fără personalitate juridică
„Institutul nu se desfiinţează, devine entitate fără personalitate juridică în cadrul spitalului. Ministerul Sănătăţii şi-a lăsat un număr de spitale în structura lui. Are tot dreptul să eficientizeze total modul în care vor funcţiona aceste spitale, ca o reţea funcţional integrată ca să deservească populaţia în reţeaua publică”.
Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii

Este absurd să desfiinţezi ceva ce merge bine
„Este ciudat să desfiinţezi ceva ce merge bine. Este absurd să desfiinţezi o unitate de elită.”
Conf. dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă Pediatrică din cadrul IUBCvT Târgu-Mureş.

Era necesară o discuţie cu profesioniştii din domeniu
“O asemenea hotărâre de desfiinţare bănuiesc că ar trebui cel puţin luată după o discuţie cu profesioniştii implicaţi în domeniul respectiv.”
Prof. dr. Dan Dobreanu, şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul IUBCvT Târgu-Mureş

Fără personalitate juridică institutul nu poate face performanţă
„95% dintre persoanele operate la Târgu-Mureş la Institut sunt din afara judeţului Mureş. Este prima clinică din România care a făcut un transplant cardiac. Astfel de transplante se mai fac în Washington, Paris şi alte centre, într-o ţară în care se bagă bani în medicină. La noi s-a făcut doar cu suflet, cu multă pricepere şi de oameni care şi-au dat viaţa pentru lucrul acesta, cu foarte puţini bani, lucru de care trebuie să ţinem seama. Ce se întâmplă, potrivit proiectului de hotărâre este urmatorul lucru: desfiinţându-se Institutul şi retrăgându-i-se personalitatea juridică, Institutul nu mai are aptitudine, de a fi parte, personal, la programe naţionale. Nu poţi să ţii un institut fără personalitate juridică, fără buget să facă performanţă.”
Ciprian Dobre, preşedinte PNL Mureş, deputat

Ministerul omoară performanţa din unităţi de elită
„Suntem împotriva desfiinţării Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş prin comasarea acestuia cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş. Ministerul Sănătăţii nu este în stare să închidă magazinele de etnobotanice, dar omoară performanţa din unităţi medicale de elită, închizându-le. Alături de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mures, IUBCvT este un simbol al Mureşului, fiind singurul centru de chirurgie cardiacă pediatrică din România, unul din cele două centre de transplant cardiac din România, primul centru în anul 2010 de cardiologie- electrofiziologie din România. În acest an, IUBCvT a împlinit 15 ani de funcţionare, 15 ani în care viaţa multor români a fost salvată de profesionişti, care au avut infrastructura necesară pentru acest lucru, în cadrul institutului.”
Asistent universitar dr. Florin Buicu, şeful Departamentului Sănătate al PSD Mureş

E treaba specialiştilor, nu a politicienilor
„Nu cunosc amănunte despre această treabă, probabil face parte din reforma sănătăţii. Nu mă pot pronunţa, asta e treaba specialiştilor, nu a politicienilor.”
Kelemen Attila, preşedinte UDMR Mureş

Nu va influenţa cu nimic problemele medicale
„Institutul s-a înfiinţat tot prin hotărârea Ministerului Sănătăţii, după cum se şi desfiinţează. Este integrat în structura Spitalului Judeţean, nu înseamnă că se desfiinţează o instituţie. Din câte am auzit eu, îşi pierde titulatura de Institut, dar va funcţiona în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş. Adică aceleaşi secţii, aceleaşi lucru. Nu va influenţa cu nimic problemele medicale şi de continuare a chirurgiei cardiovasculare în Târgu-Mureş”.
Prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, rector, Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş

Institutul este perla Târgu-Mureşului
„Cei care au plecat din Târgu-Mureş ar trebui să îngrijească ca vârfurile realizate de alţii să nu fie distruse. Rolul şi rostul Institutului este performanţa şi dacă cineva umblă la aceste lucruri este o ruşine. Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu-Mureş este o realizare a tuturora. Institutele sunt cele mai mari realizări şi trebuie să primeze interesul comunităţii. Institutul este perla, nu este de rangul unu sau doi. Dacă Târgu-Mureşul are aşa ceva, nu trebuie distrus, ci cultivat, să se înmulţească”
Prof. dr. Benedek Imre, şeful Clinicii de Cardiologie Intervenţională din cadrul SCJU Târgu-Mureş

Este OK ce se doreşte dacă nu va afecta activitatea zilnică
„Din ceea ce am citit în acest proiect este OK ceea ce se doreşte. Cu o singură condiţie: acest proiect să fie animat de bunele intenţii pe care le propovăduieşte. Dacă într-adevăr acestea sunt intenţiile de a reorganiza Institutul în subordinea Spitalului de Urgenţă şi de a asigura o finanţare corectă şi de a face performanţă, atunci este o măsură bună. Dacă nu va afecta activitatea de zi cu zi a acestui centru este în ordine.”
Mihai Poruţiu, consilier judeţean

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu