luni, 24 ianuarie 2011

Desfiintarea Institutului de Boli Cardiovasculare din Tg. Mures

In perioada 17 decembrie 2010 - 16 ianuarie 2011 a fost postata pe site-ul Ministerului Sanatatii o propunere de hotarare de guvern prin care Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures se desfiinta ca personalitate juridica si era inglobata ca centru de boli cardiovasculare si transplant in Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures.
In acest moment proiectul nu se mai afla pe site pentru dezbatere publica, probabil ca se intocmeste forma finala pentru aprobare.
Procesul invers a fost facut in urma cu 15 ani si s-a dovedit in timp ca a fost cea mai buna solutie. De la un numar de maxim 300 de pacienti operati intr-un an inainte de organizarea lui ca personalitate juridica independenta, dupa 1995 numarul acestora a crescut la 1500 de pacienti. Asta pentru ca s-a putut organiza mult mai bine, cu buget propriu si cu atragera de fonduri europene special pentru acest institut.
Acum se doreste desfiintarea lui care ar insemna intoarcerea in timp ca si eficienta si pierderea unor fonduri europene, adica mai putini pacienti operati aici; un mare minus in tratarea pacientilor din Romania.
Asa cum am aflat de pe blogul campaniei care sustine pastrarea institutului in forma s-a acuala,http://inimaromaniei.blogspot.com/  o operatie care aici are un cost de 10.000 euro, in strainatate are un cost de aproape 100.000 euro.
Din aceasta reorganizare este clar ca noi, romanii, vom pierde foate mult. Parte din pacientii care nu vor mai putea sa fie operati aici vor trebui sa se duca in alta tara, pe alte costuri, evident.
Un plan “maret” de reorganizare  facut de  minister, impotriva populatiei.
Probabil ca vor sa faca economie la buget (mai putini pacienti operati mai putini bani cheltuiti) sau exista un interes (necunoscut si pagubos) de a desfiinta institutele monospecialitate din Romania, sau alte interese obscure.
Sau poate este doar proasta gandire si administrare a sistemului romanesc de sanatate.
Indiferent care este cauza cred ca este de datoria noastra SA NE OPUNEM desfiintarii acestui institut de elita unde au avut loc multe premiere nationale in materie de cardiochirurgie si transplant.
Cei care vor sa afle mai multe pot accesa http://inimaromaniei.blogspot.com/ si pot sustine si pe facebook aceasta cauza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu