luni, 24 ianuarie 2011

Cseke, în război total cu Sănătatea


Ce isprăvi o mai fi trebuind să fie legate de numele ministrului sănătăţii Attila Cseke, pentru ca premierul Boc, chiar cu riscul iritării UDMR (deşi, cum am mai spus-o, nu părăseşte câinele măcelăria), să-l remanieze? De când a fost numit, fără a avea o expertiză notabilă, omul n-a făcut decât să erodeze sistematic un sistem deja şubred. A acceptat subfinanţare bugetară strigătoare la cer. E părtaş al gonirii medicilor din ţară. Desfiinţează spitale după spitale, fără a se întreba dacă pacienţilor din zona rurală le sunt accesibile spitalele judeţene. Infecţiile intraspitaliceşti se ţin lanţ, iar “accidentele” de malpraxis fac victime după victime. Descentralizarea nu a fost sincronizată cu o repartizare a fondurilor, primăriile neavând bani. Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate e un monument al haosului. Taxele (coplata, CAS la pensiile peste 740 de lei) vor jupui săracii, fără a se regăsi în calitatea serviciilor.
Mai nou, Cseke pune la pământ instituţii medicale celebre, chiar fără datorii, dimpotrivă, după criterii suspecte. Reputata clinică de cardiologie de la Tg. Mureş va fi “vărsată” în spitalul judeţean. Institutul Naţional ORL “Dr. Hociotă” va fi înghiţit, fără justificare funcţională, de Spitalul Universitar din Capitală, condus de un fin al lui Băsescu. O bătaie de joc la Mangalia, unde cunoscutul Sanatoriu Balnear - unitate eficientă şi financiar - va fi transformat într-o secţie a sanatoriului de la... Techirghiol, unitate la care, să vezi minune, director a devenit fostul... cârciumar care anul trecut a găzduit chiolhanul prilejuit de botezarea de către Mircea Băsescu a nepotului lui Bercea Mondialu’, amicul prezidenţial. Ce mai urmează?
Nişte ciudăţenii se petrec şi în farmacii. Ca-re-i raţiunea limitării numărului acestor unităţi, pe care cererea/o-ferta ar trebui să-l regleze? Cumva lobby-ul unor cunoscute “lanţuri” şi încurajarea unor practici de cartel? La fel, punerea sub o-broc a Algocaminului autohton şi convenabil ca preţ. O fi având acesta efecte secundare, dar care medicament nu are? Pentru o durere de cap e musai să stai la coadă (plus coplata) pentru reţetă? Sau scoţi mai mulţi bani din buzunare pentru un analgezic de import, fără reţetă? Ghici ciupercă ce-i şi care interese sunt la mijloc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu