joi, 20 ianuarie 2011

Ciprian Dobre crede în salvarea Institutului Inimii

Deputatul PNL Ciprian Dobre şi-a exprimat optimismul că interpelarea pentru salvarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu-Mureş, depusă în data de 22 decembrie 2010 la Camera Deputaţilor în atenţia ministrului Sănătăţii Cseke Attila, va avea efectul scontat. „Deocamdată n-am primit nici un răspuns. Cred că vor face un pas înapoi (autorii proiectului de reorganizare al IUBCvT – n.a.), nu cred că cineva va accepta ideea ca în România să se facă doar operaţii de apendicită, în valoare de 700 de lei bucata”, a declarat Ciprian Dobre.
De asemenea, deputatul liberal consideră că medicii români sunt suficent de bine calificaţi pentru a primi o şansă din partea guvernanţilor de a profesa şi a realiza intervenţii chirurgicale complexe în ţară. „Lumea medicală din România, doctorii noştri sunt foarte pregătiţi şi merită să aibă unde să facă operaţii complexe, care pot fi realizate şi la noi în ţară, nu doar în clinici din Austria, Statele Unite sau Germania. Nu trebuie să reducem numărul unităţilor medicale de elită”, a arătat Ciprian Dobre.


Interpelare către Cseke Attila, pe tema Institutului Inimii

„Domnule ministru,
Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică, că ar intenţiona comasarea unor unităţi sanitare din subordine, sub pretextul eficientizării activităţii. Concret, se vizează comasarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu-Mureş cu Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu-Mureş.
Cunosc bine situaţia existentă la Târgu-Mureş. IUBCvT este un simbol al medicinii româneşti, fiind singurul centru de chirurgie cardiacă pediatrică din România, unul din cele două centre de transplant cardiac din România, primul centru în anul 2010 de cardiologie-electrofiziologie din România.
În acest an, IUBCvT a împlinit 15 ani de funcţionare, iar de la înfiinţare viaţa multor români a fost salvată de profesionişti care au avut infrastructura necesară pentru acest lucru, în cadrul Institutului.
Din anul 2005, s-a înfiinţat în cadrul IUBCvT Târgu-Mureş, centrul cardiovascular pediatric, unde sunt diagnosticaţi şi îngrijiţi anual peste 1500 de copii cu malformaţii cardiace congenitale şi se efectuează 300-350 de intervenţii chirurgicale cardiovasculare pediatrice – singurul loc din România unde se efectuează 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână, aceste operaţii, de la urgenţe la nou născuţi la copiii.
IUBCvT Târgu-Mureş este singurul centru de boli cardiovasculare din România în care se tratează toate afecţiunile cardiace şi vasculare de la nou născut la adultul vârstic, inclusiv transplantul cardiac.
IUBCvT este un Centru de Excelenţă unde se realizează cele mai complexe şi costisitoare intervenţii din ţară şi nu intervenţii ordinare, de complexitate mică şi medie, intervenţiile fiind comparabile cu cele care se realizează în SUA şi alte state membre ale Uniunii Europene. Acest lucru trebuie să fie un argument pentru menţinerea IUBCvT în actuala formă de organizare potrivit principiului „ceea ce nu s-a stricat, nu trebuie reparat!”
Ţinând cont că la IUBCvT Târgu-Mureş sunt trataţi anual peste 6.000 de pacienţi desfiinţarea IUBCvT Târgu-Mureş, unitatea sanitară publică cu paturi, cu personalitate juridică, se reorganizează în Centru de boli cardioasculare şi transplant, ca structură fără personalitate juridică, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, în subordinea directorului Spitalului, vă rog să-mi precizaţi:
- Dacă prin această decizie, nu se ajunge la compromiterea unei unităţi sanitare de elită şi la compromiterea actului emdical în ceea ce priveşte intervenţiile deosebit de complexe ce se realizează în Institut?
- Nu consideraţi că prin această decizie procesul emdical specific al acestei unităţi sanitare va avea de suferit?
- Care sunt în viziunea ministerului „efectele benefice” ale comasării?
- Nu consideraţi că o astfel de decizie nu se poate lua fără consultarea personalului medical implicat?
- Există posibilitatea de a reveni asupra acestei intenţii? De ce nu încearcă Ministerul Sănătăţii identificarea altor soluţii?
- Care sunt celelalte soluţii care ar putea fi discutate pentru menţinerea IUBCvT Târgu-Mureş?
Solicit răspuns scris.
Cu stimă,
Deputat PNL de Mureş
Ciprian Dobre”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu