marți, 28 decembrie 2010

Târgu-Mureş: Desfinţarea IBCvT, dezbătută pe Facebook

http://www.adevarul.ro/locale/targu-mures/Targu-Mures-Desfintarea-IBCvT-dezbatura-Facebook_0_398360472.html


Mii de mureşeni au semnat pe Facebook petiţia împotriva desfiinţării IBCvT

Mii de mureşeni au semnat pe Facebook petiţia împotriva desfiinţării IBCvT

Propunerea Ministerului Sănătăţii de desfiinţare a Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant a trezit reacţii vehemente în rândul mureşenilor, care au postat pe reţelele de socializare mai multe mesaje pentru guvernanţi.
De asemenea, peste 12.400 de mureşeni au semnat  pe Facebook o petiţie online prin care refuză desfiinţarea IBCvT. Proiectul de desfiinţarea a Institutului este postat pe site-ul ministerului până în 16 ianuarie.
O decizie privind desfiinţarea IBCvT  va fi luată luna viitoare. 

luni, 27 decembrie 2010

Operație pe cord fără anestezie

(http://www.punctul.ro/articol/7753/operatie-pe-cord-fara-anestezie.html)


Pentru politicieni e un moment de campanie. Pentru medici – un motiv de dispută inutilă. Pentru pacienţi – Dumnezeu cu mila. Cam aşa se vede de pe margine conflictul generat de Ministerul Sănătăţii prin postarea pe siteul propriu, la sfârşitul săptămânii trecute, în afara orelor de lucru bugetare, a proiectului de hotărâre de Guvern privind reorganizarea şi desfiinţarea Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT).
De vineri, lumea medicală târgumureşeană e în fierbere, de când pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi-a făcut loc, pe la orele 17.30 – 18.00 – un comunicat de presă care anunţa intenţia de a comasa mai multe institute de cardiologie şi de boli cardiovasculare cu spitale judeţene, prin adoptarea unor hotărâri de Guvern lansate pentru 30 de zile în dezbatere publică. Cum Iaşi şi Craiova ies din aria noastră de interes, ne oprim la proiectul de act normativ care se intitulează aşa: „Hotărâre privind desfiinţarea şi reorganizarea unei unităţi sanitare publice cu paturi din Judeţul Mureş din subordinea Ministerului Sănătăţii, precum şi pentru modificarea unor acte normative în domeniul Sănătăţii". Proiectul prevede la art. 1, alineatul 1 următoarele: „Se aprobă desfiinţarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş, unitate sanitară publică cu paturi, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu sediul în municipiul Tîrgu-Mureş, str. Gheorghe Marinescu, nr.50". Ca apoi să vină completările, şi anume că institutul se reorganizează ca un centru fără personalitate juridică în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş (SCJU) şi va fi coordonat de un medic-şef centru. Cum se va face reorganizarea, vom afla la 30 de zile după ce această Hotărâre de Guvern, dacă va fi emisă, va intra în vigoare. Adică aşa pe la sfârşitul lui februarie, cel mai devreme. Dar să nu mergem atât de departe. Să ne oprim la motivele care au stat la baza acestei propuneri de act normativ.
Guvernul nu tolerează concurenţa
Unul ar fi de concurenţă, dacă ar fi să cităm ceea ce scrie în expunerea de motive: "Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş, deţine în structura sa o secţie clinică de cardiologie şi un laborator de angiologie, ce funcţionează în paralel cu Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş, fiecare utilizând o platformă de investigaţii şi intervenţie paralelă, care generează probleme de colaborare, deseori în detrimentul pacienţilor cardiaci". Aici avem câteva dileme. Prima ar fi cum se poate argumenta desfiinţarea unui institut – măsură pe care nu dorim să o contestăm fără a lua în calcul toate datele de care dispunem – pe o bârfă de salon? Încurajată şi de către managerul SCJU, dr. Florin Gomotârceanu, printr-o afirmaţie – întrebare retorică deplasată în contextul actual: „Vi se pare normal ca în aceeaşi clădire să existe două unităţi care pun stenturi"?, întrebare adresată într-o conferinţă de presă jurnaliştilor. În paranteză fie spus nu e treaba jurnaliştilor că prof. dr Benedek Imre conduce în paralel cu prof. dr Dan Dobreanu o clinică de cardiologie. Profesionist ar fi fost să li se transmită jurnaliştilor care sunt rezultatele fiecărei clinici – costuri per bolnav, număr de pacienţi trataţi etc., în condiţiile în care ziariştii nu au terminat Medicina. În al doilea rând, nu este problema jurnaliştilor scurtcircuitul de comunicare între SCJU şi IUBCvT, între SCJU şi Clinica de Cardiologie a lui Benedek sau între IUBCvT şi Clinica de Cardiologie. De asemenea, utilizarea adverbului deseori înseamnă în limba română că tot o dată la 2-3 zile pacienţii cardiaci au de suferit din cauza problemelor de colaborare. Remarcăm şi aici concreteţea formulării, semn că actul normativ a fost întocmit – fără a fi suspectaţi de rea-voinţă – pe genunchi.
Revenind la motivare, am mai completa că activitatea Institutului nu se limitează la cardiologie, ci cuprinde şi sfera, extrem de nişată în România, de chirurgie cardiovasculară copii şi adulţi, de ceea ce spitalul nu dispune şi ar trebui să îşi înfiinţeze de la 1 ianuarie 2012, pentru a spera că va fi inclus în categoria I în clasificarea spitalelor şi că va beneficia de fonduri mai mari. Ceea ce ar fi o justificare mult mai realistă şi corectă privind decizia de a subordona institutul administrativ şi financiar spitalului.
Vrem biopsii la Tîrgu-Mureş
Un alt argument este următorul: „Anumite investigaţii sunt decontate între unităţi folosind platforme de investigaţii separate, dar necesare pentru funcţionarea fiecăruia dintre cele două unităţi. De exemplu: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş deţine un computer tomograf necesar investigaţiilor de urgenţă în cazul urgenţelor cardiovasculare, iar Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş deţine potenţial pentru alte investigaţii pe care nu le deţine Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş, ele fiind necesare activităţii medicale desfăşurate la nivelul spitalului". Ceea ce este absolut adevărat şi des întâlnit în România. Aşa cum medicii oncologi români trimit analizele pacienţilor la Budapesta sau prin alte oraşe europene, tot aşa nu prea înţelegem care e problema că spitalul, respectiv institutul, nu fac absolut toate investigaţiile medicale care pot fi realizate în România. "Noi am colaborat foarte bine cu spitalul, nu am avut niciun fel de probleme, ceea ce se invocă acum cu computerul tomograf, noi avem câteva cazuri, nu aceasta este activitatea noastră, nu ar fi economic justificat să deţinem un computer tomograf", a explicat prof. dr. Radu Deac, „părintele" institutului. Din nou un argument palid. Poate o fi o poveste de eficienţă de care au uzat atât de mult iniţiatorii proiectului, cum vom arăta mai jos.
Urgenţele din „capul" unora
Una dintre cele mai spectaculoase explicaţii vine acum: „Prin reorganizarea acestor unităţi şi structurarea unitară a activităţii, se are în vedere creşterea calităţii actului medical şi optimizarea asistenţei medicale de urgenţă acordată pacienţilor". Institutul funcţionează de 15 ani în această formulă. De 15 ani a ajuns să dispună de şase clinici şi să atingă un nivel de personal care se cifrează la aproape 400 de persoane. Iar unul dintre cele mai importante aspecte este că nu a înregistrat arierate. Adică datorii istorice, respectiv nu a avut un management ineficient. De cealaltă parte, avem un mamut care a scăpat de vreo 50 de milioane de lei datorii – o jumătate de miliard de lei vechi – în acest an, prin ştergerea debitelor şi prin suportarea de către o Românie întreagă a prostiilor făcute de către un şir lung de directori şi directoraşi care au condus spitalul şi l-au amanetat distribuitorilor de medicamente, materiale sanitare, dispozitive şi aparatură medicală etc., dar şi subfinanţării – ca să dăm şi un motiv oficial invocat de către responsabilii din sănătate foarte des – sistemului sanitar.
Având această comparaţie, responsabilii din Minister vor să ne explice că într-un spital care până acum a produs arierate înglobarea institutului va eficientiza brusc şi dintr-odată actul medical? Managerul spitalului este convins că aşa va fi: "Circuitul bolnavului se va optimiza, astfel încât calitatea actului medical să crească. Bolnavul nu mai trebuie să parcurgă nişte circuite alambicate şi întortocheate cum se întâmplă acum". În ciuda acestei explicaţii, altfel de bun-simţ, ne întrebăm retoric, bineînţeles, dacă comasarea institutului va rezolva realele probleme de act medical din spital: cozile, şpaga, pansamentul, anesteziile contracost, consultaţiile la clinicile private la care sunt trimişi în prezent pacienţii din spital şi multe altele? „Unităţi dispersate au fost de când a fost proiectat spitalul, acest nucleu de cardiovasculară a existat, am făcut blocurile operatorii la un nivel, saloanele la un alt nivel, tocmai pentru ca să existe un circuit, ca să nu stea bolnavii la uşa sălii de operaţii. Clinica pediatrică nu poate să fie între adulţi, de aceea au fost create astfel ca să fie funcţionale şi acum se afirmă că sunt dispersate", a explicat prof. dr. Deac de ce institutul este dispersat.
Acest argument mai suferă de o mică problemă
Insistenţa pe urgenţe, de parcă activitatea institutului e gândită să trateze strict urgenţele, iar bolnavii cronic sunt o specie pe cale de dispariţie care trebuie să moară că nu mai are cine să se ocupe de ei de grija urgenţelor (n.red. Iar ca o paranteză, umila noastră curiozitate ar fi unde se vor trata cronicii? La Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi sau Craiova? dacă institutul va fi copleşit să preia toate urgenţele din această ţară pe care observăm că dr. Raed Arafat tinde să le paseze aici). În al doilea rând, nu ştim ce ar mai fi de optimizat în materie de asistenţă de urgenţă în condiţiile în care, la aniversarea de 15 ani a institutului, atât managerul dr. Radu Crişan, cât şi cei doi şefi de clinici, prof. dr. Dan Dobreanu şi dr. Horaţiu Suciu – dacă ei denaturează adevărul, o facem şi noi, neinţenţionat – au dat asigurări că bolnavii cărora le este pusă viaţa în pericol – adică urgenţele - sunt trataţi întotdeauna în defavoarea pacienţilor care mai pot aştepta. Optimizare ar însemna însă asigurarea materialelor necesare şi a personalului în număr suficient, astfel încât în loc de trei pacienţi să fie operaţi, să dăm un exemplu, patru sau cinci. Aspect pe care ministerul nu pare să îl fi luat în considerare atunci când vorbeşte de eficienţă şi optimizare. Sau eficienţă şi optimizare înseamnă un stent la doi pacienţi sau transplantarea inimii la patru bolnavi? Poate Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să se gândească la a optimiza activitatea prin dotarea unor săli noi de operaţii atâta vreme cât ultimele s-au făcut din donaţii şi din proiecte private şi poate specialiştii de la institut ar mai face un efort de a opera dacă ar avea unde.
Nu mai insistăm asupra nevoii SCJU de a mai înfiinţa câteva clinici sau de a le alipi de pe ici pe colo pentru că acest subiect l-am dezbătut de nici trei luni, când a revenit în discuţie povestea clasificării spitalelor şi când am stabilit că niciunul dintre spitalele din Mureş nu e de nivel I A. Menţionăm doar că nici prin comasarea cu institutul, SCJU nu îndeplineşte criteriile.
Bani vor fi, personal mai vedem
O veste bună ar fi că banii vor rămâne aceeaşi. Adică dacă e să luăm acest an şi anul trecut mai puţini decât pacienţii care ar trebui trataţi. În medie 6.000 pe an, dar finanţaţi prin contractul cu CJAS doar 5.000. "Finanţarea Institutului nu va fi afectată, spun acest lucru din două motive: institutul este finanţat de Casa de Asigurări de Sănătate, ceea va rămâne în continuare, şi de la Ministerul Sănătăţii pe programe naţionale, ceea ce iarăşi nu va fi afectat pentru că Ministerul Sănătăţii percepe activitatea institutului ca pe una de înaltă performanţă şi va continua finanţarea pe aceste programe naţionale de sănătate", a spus dr. Florin Gomotârceanu, manager SCJU. Cum s-a vorbit atât de eficientizarea activităţii, deşi nu avem de ce să nu îi dăm credit dr. Gomotârceanu, suntem sceptici că acest lucru se va şi întâmpla, ştiut fiind faptul că bugetul sănătăţii va fi din nou retezat.
În plus, deja pentru personalul TESA şi administrativ se anunţă vremuri grele deoarece va fi reorganizat după normativele Ministerului Sănătăţii împreună cu cel al spitalului. Ceea ce nu sună bine, ţinând cont că, prin introducerea normativelor de personal, ministerul nu a făcut decât să „taie în carne vie" şi să nu ţină cont de nevoile de angajaţi ale unităţilor spitaliceşti. În iulie acest an, printr-un proiect de ordin, Ministerul stabilea ca din cei 104,5 angajaţi TESA şi administrative ai SCJU să rămână doar 34, chiar dacă, potrivit calculelor conducerii SCJU, necesarul ar fi fost de 83. De asemenea, chiar dacă nu se vorbeşte deschis, cine poate garanta că echipele de medici din institut nu îşi vor face bagajele şi vor pleca în privat sau în străinătate, lăsând descoperit un domeniu al medicinii care, şi aşa, duce lipsă de specialişti.
Soluții??
Cu toate că am discutat pe marginea acestui proiect şi cu politicieni, ne rezervăm dreptul de a nu le include şi opiniile lor, dar în schimb suntem curioşi dacă au soluţii sau cât va însemna sprijinul lor. Menţionăm doar că proiectul de comasare a plecat de la fostul ministru al Sănătăţii, social-democratul Ion Bazac, care a propus desfiinţarea acestor institute ultra-specializate şi a fost resuscitat acum trunchiat de echipa Cseke Attila – Raed Arafat, ultimul explicând că institutul nu va fi desfiinţat, ci îşi va pierde doar personalitatea juridică, iar activitatea sa va fi eficientizată.
Aşteptăm, de asemenea, cu mare interes anunţul de dezbatere publică, când ne-am dori să fie prezentate date economice şi medicale care au stat la baza acestui proiect de act normativ. Pentru că altfel, după cum arată proiectul de act normativ, l-ar fi putut compune orice nespecialist, aşa cum şi noi, ca orice nespecialist, putem analiza o asemenea potenţială hotărâre şi să îi găsim lacune. De asemenea, aşteptăm ca specialiştii care s-au exprimat în aceste zile mai mult sau mai puţin emoţional să ne explice care sunt avantajele şi dezavantajele desfiinţării institutului nu prin limbajul de lemn, politicianist, ci prin cifre, analize, exemple concrete, dar nu genul computer tomograf, exemplu care îşi va găsi, credem, loc în istoria umoristică a medicinii postdecembriste.
În final, un gust amar ca două personalităţi mureşene ale medicinii – mai mult sau mai puţin specializate – prof. dr Radu Deac şi dr. Raed Arafat să fie pe baricade diferite, rămânând o întrebare retorică: în interesul cui?
„Înainte de a fi redactat acest proiect de hotărâre ar fi trebuit să fim consultaţi sau cel puţin să vină o echipă, specialişti care să evalueze activitatea, partea spitalicească, partea medicală, partea economică şi după aceea să se ia o hotărâre. Eventual să fim întrebaţi dacă acest proiect corespunde activităţii noastre. Evident acest lucru nu s-a întâmplat. S-a invocat o reformă, o reformă a paturilor, o reformă pe care ne-o dorim cu toţii, dar aceasta înseamnă reforma? Să desfiinţăm cea mai performantă unitate din domeniul medicinii cardiovasculare? Nu cred că reforma se face desfiinţând nişte unităţi de înaltă performanţă, în condiţiile în care patologia cradiovasculară este numărul unu în mortalitate şi morbiditate şi noi asta facem - desfiinţăm instituţiile cele mai importante", spune prof. dr. Radu Deac. Opinie împărtăşită şi de şefii de clinică prof. dr Dan Dobreanu şi conf. univ. dr Horaţiu Suciu. Poate cel mai afectat de deciziile politice din ultimii doi ani, ex-preşedintele CJAS Mureş, poate în curând, ex-managerul IUBCvT, dr. Radu Crişan, nu a dorit să comenteze acest proiect de hotărâre. Poate după 16 ianuarie, când dezbaterea publică pe acest proiect se va încheia.
Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş are secţii de chirurgie cardiovasculară adulţi şi copii, compartiment de transplant, secţii de cardiologie adulţi şi copii, cardiologie intervenţională, terapie intensivă coronarieni, ATI adulţi şi copii, recuperare cardiovasculară, laboratoare si compartimente paraclinice. În prezent, în institut sunt operaţi anual în jur de 300-350 de copii care suferă de malformaţii congenitale cardiace. Anual, aproximativ 650-700 de copii rămân pe dinafară şi îngroaşă listele de aşteptare deoarece nu sunt săli de operaţii şi nici personal calificat suficiente.
În privinţa adulţilor, medicii de la institut efectuează anual peste 1000 de intervenţii chirurgicale. De asemenea ar mai fi de menţionat că în acest an echipa condusă de prof. dr. Radu Deac a reuşit cel de-al 40-lea transplant cardiac, aproape de două ori mai multe decât cele efectuate în Bucureşti, unde este cel de-al doilea centru din România unde se fac astfel de intervenţii.
Lena Graur2010-12-26

miercuri, 22 decembrie 2010

Reactii - Strigatul INIMII din Romania

http://www.fundatiaema.ro/activitate/opinii/219-strigatul-inimii-din-romania )


Acesta este probabil mesajul pe care inima fiecaruia dintre noi ar vrea sa-l strige daca s-ar afla pe marginea prapastiei catre nefiinta. Medicina ultimilor ani, prin evolutia sa, a intors de pe marginea acestei prapastii multe inimi si a redat VIETII multe suflete ale acestui Pamant. Mai tineri sau mai batrani, multi semeni ai nostri au castigat clipe, luni sau ani pretiosi pentru a-si strange in brate sotii si sotiile, pentru a mai multumi odata parintilor sau pentru a se uita in ochii mari si puri ai copiilor si nepotilor.
Si asta doar pentru ca, a fost Cineva, acolo, SUS, care aici, undeva pe Terra, a pus in mana unor medici puterea de a darui !
Puterea de a darui ... O INIMA !
Impresionat de situatia incredibila in care a ajuns Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCVT) din Targu Mures, va las sa cititi ceea ce dr. Buicu Florin ( medic specialist sanatate publica si management ) din Tg. Mures ne-a trimis ca strigat de disperare pe mail.

" Singurul centru de chirurgie cardiaca pediatrica din Romania, cel din cadru Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCVT) – Institutul Inimii, din Mures, va fi desfiintat, prin inglobarea in Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Mures.
Asta rezulta dintr-un proiect de Hotarare de Guvern postat pe site-ul Ministerului Sanatatii, vineri, 17.12.2010, la ora 17:00.( Alaturi de desfintarea Institutului Inimii din Mures, comunicatul Ministerului Sanatatii prevede alte doua desfintari/comasari : vezi comunicat )
Intrebare: De ce o hotarare de guvern cu asa un impact este publicata vinerea, in conditiile in care propuneri de modificare a HG se primesc pana in 26.12.2010? Cele 10 zile de propuneri sunt de fapt mult mai putine, 2 sambete, 2 duminici si sarbatorile de Craciun pe deasupra ....
Motivele care stau la baza fundamentarii desfintarii Institutului sunt „desfintate” de specialistii Institutului Inimii dar si de oameni din afara institutului ( citeste opiniile ).
Oameni simpli, beneficiari ai serviciilor oferite de Institut sunt nemultumiti de aceasta decizie (citeste opiniile).
Institutul Inimii implineste 15 ani de activitate in anul 2010. Un bilant cu rezultate deosebite in activitatea de transplant cardiac, chirurgie cardiaca pediatrica, cardiologie-electrofiziologie ( vezi detalii ), cu premiere medicale ( vezi detalii ).
Pai, daca tot are rezultate bune, hai sa-l desfiintam, spun guvernantii! "

Daca inima ta, a parintilor, bunicilor sau copiilor tai CONTEAZA, nu sta indiferent ! Distribuie acest mesaj prin orice mijloc ( retele de socializare, mail, messenger, etc. ) ! Poate ca, in ultimul ceas, mai putem salva o INIMA :
INIMA INIMILOR ROMANILOR !

Multumesc !
cu prietenie,
dr. Emanuel Baciu

marți, 21 decembrie 2010

Institutul de Boli Bardiovasculare şi Transplant din Tîrgu-Mureş, una dintre cele mai performante instituţii medicale din ţară, este pe punctul de a fi desfiinţat printr-o hotărâre de Guvern.

Proiectul de reorganizare a instituţiilor medicale a fost deja postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi este lansat în dezbatere publică.

El prevede desfiinţarea IBCvT şi comasarea acestuia cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, comasarea va conduce la crearea unei platforme unice de investigaţii pentru pacienţii internaţi în noua structură.
Păstrarea Institutului în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, fără personalitate juridică, va permite ca, din punct de vedere organizatoric şi funcţional, activitatea să se desfăşoare ca şi până acum, păstrând organizarea internă a Institutului.

Mai mult, costurile administrative aferente celor două unităţi vor scădea.
Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş, Florin Gomotârceanu susţine că prin această comasare spitalul se va transforma în unitate medicală de rang I, care va fi privilegiată la împărţirea bugetului.

Medicii Institutului sunt însă îngrijoraţi. Ei se tem că unele posturi vor fi desfiinţate, va scădea calitatea actului medical şi renumele IBCvT se va pierde prin transformarea acestuia într-o simplă secţie a Spitalului.

Proiectul de hotărâre face referire şi la soarta personalului. Angajaţii institutului vor fi preluaţi de spital.
Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tg.Mureş, Florin Gomotârceanu, a precizat că tot personalul medico-sanitar va fi preluat, dar a fost reticent faţă de preluarea personalului administrativ, existând posibilitatea unor disponibilizări.

Proiectul de reorganizare a instituţiilor sanitare mai vizează comasarea Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Ioan din Iaşi cu Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi, precum şi comasarea Centrului de Cardiologie Craiova cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.
Raluca Creţ

luni, 20 decembrie 2010

Eficientizarea sistemului medical sau interesele politice primează?

Eficientizarea sistemului medical sau interesele politice primează?

De: Arina MOLDOVAN
Zi de zi
În urmă cu 15 ani, Ministerul Sănătăţii a aprobat la insistenţa prof. univ. dr. Radu Deac înfiinţarea unui centru de boli cardiovasculare în ideea de a concentra performanţa şi specialităţile care se ocupau cu bolile inimii, actualul Institut de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş. În timp, s-au făcut progrese în chirurgia cardiacă a adultului, s-a înfiinţat singura Clinică de Chirurgie cardiacă pediatrică din ţară, şansa la viaţă a bebeluşilor cu malformaţii cardiace, a avut loc primul transplant de cord în Târgu-Mureş în anul 1999.
De atunci şi până în prezent, numărul intervenţiilor chirurgicale a ajuns la mii, iar al transplantelor cardiace la 40. IUBCvT este un punct de reper pe harta României şi nu numai. În urmă cu 15 ani se considera oportun crearea unui centru de performanţă, cu entitate juridică, unde cercetarea ştiinţifică şi actul medical să ducă la salvarea a mii de vieţi. Brusc, după 15 ani de performanţă, în care specialiştii au demonstrat că se poate ajunge în vârful actului medical în medicina cardiacă, nu mai avem nevoie de un Institut, de locul unde actuala formă de organizare a dus la formarea unui ambient al cadrelor medico sanitare.
S-au găsit motive să devină un simplu centru în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, e drept, care va deveni spital regional astfel. Dar de ce acest lucru se întâmplă acum şi nu s-a întâmplat în urmă cu cinci, şapte ani? Aşa cum ne-a obişnuit Guvernul până acum, trebuie distrus tot ceea ce este bun. Au fost motivele financiare şi optimizarea pacientului în circuitul medical motivele adevărate sau motivul real stă undeva la rădăcina urzelilor politice?

Marius Paşcan (prefectul judeţului Mures): Avem nevoie de un astfel de Institut

Salvarea Institutului Inimii, la mâna lui Boc

De: Arina MOLDOVAN si Sanda VIŢELAR
Zi de zi

Deputatul liberal Ciprian Dobre a declarat, ieri, că a intervenit pe lângă prim-ministrul Emil Boc pentru salvarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu-Mureş. „Am vorbit cu primul ministru despre această problemă şi acesta a spus că va discuta cu ministrul Sănătăţii şi cu liderii UDMR pentru a vedea care este situaţia”, a afirmat Dobre.

Dr. Florin Gomotârceanu linişteşte personalul
Tot ieri, dr. Florin Gomotârceanu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu-Mureş a asigurat că activitatea medicală derulată de specialiştii Institutului Inimii nu va fi afectată în urma reorganizării unităţii medicale ca centru de boli cardiovasculare şi transplant fără personalitate juridică în cadrul SCJU Târgu-Mureş. „Asigur personalul medico-sanitar de la IUBCvT că această alipire nu va duce la o scădere a actului medical. Să stea liniştiţi, că activitatea lor de zi cu zi nu va avea de suferit şi vor putea face performanţă, aşa cum au făcut vor putea face şi în continuare. Atât IUBCvT cât şi SCJU Târgu-Mureş sunt două unităţi de elită la nivelul Ministerului Sănătăţii, la nivel naţional şi nu văd de ce alipirea celor două unităţi ar duce la o scădere a actului medical”, a dat asigurări dr. Florin Gomotârceanu.

Circuitul pacientului, optimizat?
Acesta este de părere că finanţarea nu va fi afectată având în vedere că va rămâne în continuare finanţarea de la Casa de Asigurări de Sănătate, precum şi finanţarea pe programe naţionale de la Ministerul Sănătăţii. Totodată, managerul SCJU Târgu-Mureş este de părere că alipirea Institutului de spital va duce la optimizarea circuitului bolnavului, astfel încât calitatea actului medical să crească, precum şi faptul că se vor reduce cheltuielile administrative ale IUBCvT. „În momentul de faţă un bolnav pe care îl aduce SMURD-ul poate să ajungă la Institut, poate să ajungă la spital. Nu este o chestie firească ceea ce se întâmplă în momentul de faţă. Este mult mai firesc ca toată această clădire, împreună cu unitatea SMURD, să funcţioneze ca un tot unitar”, a continuat Gomotârceanu.

Personalul medico - sanitar absorbit de Spital
Ca manager al unei unităţi de elită, Gomotârceanu recunoaşte că măsura este îmbucurătoare, având în vedere că Spitalul pe care îl conduce va putea deveni spital regional. „Acest lucru care se doreşte să se înfăptuiască este de fapt un prim pas în transformarea acestui spital într-un spital de nivel unu, de competenţă cel mai înalt. Este un deziderat spre care tindem şi noi, şi Ministerul Sănătăţii, pentru ca Târgu-Mureşul să aibă un spital de asemenea performanţă. Acest proiect este mai vechi, de peste un an şi jumătate, care a fost iniţiat de fostul ministru al Sănătăţii, Ionuţ Bazac”, a adăugat managerul SCJU Târgu-Mureş.
În ceea ce priveşte personalul medico - sanitar, acesta va fi absorbit de noua unitate medicală, iar personalul TESA şi administrativ va fi reorganizat după normativele Ministerului Sănătăţii, împreună cu cel al SCJU Târgu Mureş. Pentru a deveni spital de rang unu, SCJU Târgu-Mureş ar mai trebui să aibă în structura sa încă o serie de secţii, pe care managerul intenţionează să le înfiinţeze, dacă nu poate rezolva altcumva problema.

Interese politice la mijloc?
Potrivit politicienilor şi autorităţilor locale desfiinţarea IUBCvT ca şi entitate juridică s-ar fi făcut din interese politice.

Stricăm ceea ce este bun
„Cred că este o măsură politică şi prin aceasta se vor pierde nişte finanţări. Stricăm ceea ce este bun şi este mare păcat, pentru că România s-a remarcat în acest domeniu medical.”
Vasile Gliga, deputat PSD

Avem nevoie de un astfel de Institut
„Efectiv, IUBCvT nu are nici o legătură cu Instituţia Prefectului. Eu ascult opiniile şi ale medicilor de acolo, care sunt nemulţumiţi, şi ale celor din minister, care susţin practic că nu se pierde identitatea Institutului ci doar entitatea juridică, însă el va funcţiona în continuare sub aceeaşi formulă. Deci sunt dator să ascult părţile. Orice schimbare se face de regulă pe bază de comentarii şi, oarecum, greoi. Dar vom vedea ce va fi şi, din punct de vedere personal, atât cât îmi va sta în putiinţă îi susţin cu toată inima şi din toate punctele de vedere, cât depinde de mine. Medicii de acolo îi cunosc, unii îmi sunt chiar prieteni şi cred în bisturiul lor. Avem nevoie de un astfel de Institut care pentru noi este un renume la nivel naţional şi nu numai.”
Marius Paşcan, prefectul judeţului Mureş

Institutul Inimii în stop cardiac

Desfiinţare sau comasare? Este dilema specialiştilor din sănătate când vine vorba de proiectul Ministerului Sănătăţii de a unifica Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş. Părerile sunt împărţite. În timp ce unii vorbesc de o dispariţie a acestui institut de prestigiu, alţii spun că va creşte calitatea actului medical şi că vor veni mai mulţi bani în judeţ.
Proiectul privind comasarea celor două unităţi spitaliceşti, publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii vineri după-amiaza, continuă să facă vâlvă în lumea medicală din Tîrgu-Mureş. Pentru a calma spiritele, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş, dr. Florin Gomotârceanu vorbeşte despre avantajele acestei comasări.

  „Este de fapt un prim pas în transformarea acestui spital, într-un spital de nivel I, de competenţă cel mai înalt.  Pentru ca Tîrgu-Mureşul să aibă un spital de asemenea performanţă”, declara  dr. Florin Gomotârceanu, manager SCJU Tîrgu Mureş.

Cum spune managerul, este numai primul pas în clasificarea spitalului ca şi unitate spitalicească de cel mai înalt nivel, întrucât în prezent lipsesc o serie de secţii, precum oftalmologie, urologie, psihiatrie şi infecţioase. Unul dintre specialiştii de la Institut, prof. dr. Radu Deac susţine că motivele ce au stat la baza acestui proiect sunt nefondate. Astfel, comunicatul transmis de ministrul sănătăţii menţionează că:

 “Comasarea va duce la o eficientizare a acordării asistenţei medicale pacientului mai ales după reorganizarea tuturor acestor secţii. Se doreşte limitarea pe cât posibil a plimbării pacienţilor între mai multe unităţi sanitare şi concentrarea resurselor necesare în prima linie, într-un singur loc.”
 „Circuitul bolnavului se va optimiza, astfel încât calitatea actului medical să crească. Bolnavul nu mai trebuie să parcurgă nişte circuite alambicate şi întortocheate cum se întâmplă acum”, adauga managerul SCJU Tîrgu Mureş.

 „Unităţi dispersate au fost de când a fost proiectat spitalul, acest institut, acest nucleu cardio-vascular a existat. Adică am făcut blocurile operator la un anumit nivel, saloanele la alt nivel. Exact ca să existe un circuit funcţional, să nu stea bolnavii la uşa sălii de operaţie”, a explicat prof. dr. Radu Deac, chirurg cardiovascular IUBCVT Tîrgu Mureş.

Totodată, profesorul Deac este de părere că nu va fi vorba de o simplă comasare, ci de desfiinţarea acestui institut prestigios care a salvat vieţile a mii şi mii de români. Nu este pesimist, ci aşa prevede şi articolul I al hotărârii care spune:
„Art. 1 “Se aprobă desfiinţarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, unitate sanitară publică cu paturi, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Sănătăţii”

 „S-a invocat o reformă, în special în domeniul spitalizării, în domeniul paturilor. Da, această reformă este bună, o dorim cu toţii, dar asta înseamnă reformă să desfiinţăm cea mai performantă unitate din domeniul acesta al medicinei cardiovasculare?”, a mai spus dr. Radu Deac.

Cert este că odată comasate cele două instituţii, o parte din angajaţi vor rămâne pe drumuri. Nu este vorba de medici, spune managerul Florin Gomotârceanu, ci de personalul administrativ şi TESA: „Personalul TESA şi administrativ se va reorganiza după normativele Ministerului Sănătăţii, împreună cu cel al Spitalului Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş. Trebuie să ştiu cât personal TESA şi administrativ au ei, cât personal tehnic şi administrativ avem noi şi astfel încât noua entitate cât poate absobri din acest personal”.

Cert este că medicul Radu Deac este hotărât să-şi susţină punctul de vedere, chiar dacă nici unul dintre medicii institutului nu au fost întrebaţi înainte de întocmirea acestui proiect. Actul normativ se află în dezbatere publică până în data de 16 ianuarie.

Desfiintarea Institutului Inimii din Tg Mures, contestata

Reprezentantii Ministerului Sanatatii si-au anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, intentia de a comasa Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) din Targu Mures cu Spitalul Clinic de Urgenta Tg Mures. Ce inseamna acest lucru? Ca una dintre cele mai performante unitati sanitare din tara va fi desfiintata. Decizia nu a fost primita deloc bine de catre specialistii din domeniul sanitar.

"Suntem impotriva desfiintarii Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant din Tg-Mures prin comasarea acestuia cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg-Mures. Alaturi de Universitatea de Medicina si Farmacie din Tg-Mures, IUBCVT este un simbol al Muresului, fiind singurul centru de chirurgie cardiaca pediatrica din Romania, unul din cele doua centre de transplant cardiac din Romania, primul centru in anul 2010 de cardiologie- electrofiziologie din Romania", sustine dr. Florin Buicu, din cadrul Departamentului Management Sanitar al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures.

Fondatorul Institutului, prof. dr. Radu Deac, sustine, la randul lui, ca decizia Ministerului de a desfiinta unitatea medicala numarul unu in transplantarea inmii este de-a dreptul curioasa: "Este cea mai activa unitate din tara, este singura unitate care are o sectie specializata la copii mici, la sugari nou nascuti, in momentul in care a ajuns la varful performantei sa fie desfiintata printr-o simpla hotarare de Guvern, fara sa fie consultati specialistii, sa fim intrebati sau sa avem parte de un contrul care sa evalueze unitatea. Mi se pare nepotrivit", anunta zi-de-zi.ro.

Totodata, parerea prof. Radu Deac este impartasita si de catre conf dr. Horatiu Suciu, seful Clinicii de Chirurgie Cardiaca Pediatrica din cadrul IUBCvT Targu-Mures, domeniu in care profesionistii mureseni exceleaza: "este ciudat sa desfiintezi ceva ce merge bine. Este absurd sa desfiintezi o unitate de elita", mai anunta sursa citata.

Primul Spital de Urgenta de nivel I din tara

Reprezentantii Ministerului explica decizia luata anuntand ca astefl se va crea prima structura complet functionala ca Spital de Urgenta de nivel I din tara, avand toate specialitatile necesare acestui nivel de clasificare.

"Comasarea va conduce la crearea unei platforme unice de investigatii pentru pacientii internati in noua structura.  Pastrarea Institutului, ca forma organizatorica fara personalitate juridica, in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures va permite ca, din punct de vedere organizatoric si functional, activitatea sa se desfasoare fara a fi afectata negativ, pastrand astfel organizarea interna a Institutului", explica ministrul Attila Cseke.

Un alt argument adus este ca cele doua unitati functioneaza deja in aceeasi cladire. Mai exact, Institutul functioneaza integral in cladirea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures. Totodata, unitatile medicale deconteaza intre ele anumite investigatii, iar comasarea ar reduce semnificativ costurile administrative.

"NU DISTRUGETI INSTITUTUL INIMII DIN MURES!"

Institutul a implinit, in 2010, 15 ani de existenta, iar medicii din cadrul sau sunt recunoscuti la nivel national si international pentru reusitele lor. Atat profesionisti, cat si pacientii au lansat deja numeroase petitii on-line prin care cer renuntarea la decizia comasarii.

"Facem apel pe aceasta cale la guvernanti sa renunte la desfintarea IUBCVT. Deasemenea apelam la pacientii care au fost tratati in cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant in Tg-Mures, la profesionistii din domeniul medical, sa avem o voce care sa se auda si care sa faca apel la inima guvernantilor: NU DISTRUGETI INSTITUTUL INIMII DIN MURES!", a mai adaugat, dr. Florin Buicu.

Proiectul de ordin privind reorganizarea institutiilor sanitare, aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului, mai face referire si la alte spitale din judetele Iasi si Dolj.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro

Lumea medicală fierbe

Târgu-Mureş: Ministerul Sănătăţii desfiinţează IBCvT Mureş
Proiectul propus spre dezbatere de Ministerul Sănătăţii a fost postat pe site-ul oficial încă de vineri seara. Proiectul prevede ca IBCvT Mureş să fie preluat de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă realizându-se astfel un spital de grad medical I.
Lumea medicală fierbe după ce Ministerul Sănătăţii a postat pe site-ul oficial un comunicat prin care se descrie proiectul de alipire a Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş. De altfel institutul funcţionează deja în clădirea spitalului.
Reprezentanţii Ministerul Sănăţii spun că prin acest proiect se încearcă eficientizarea actului medical, opinie împărtăşită şi de managerul spitalului din Târgu-Mureş. „Circuitul bolnavului se va eficientiza. Vom avea la Târgu-Mureş un spital de gradul I şi vor scădea cheltuielile", a spus Florin Gomotârceanu, directorul Spitalului din Târgu-Mureş.
Managerul unităţii a dat de înţeles că în cazul în care acest proiect va fi votat, personalul medical de la institut nu va avea deloc de suferit. Nu acelaşi lucru se poate spune despre personalul adiministrativ. „Personalul administrativ va fi analizat şi vom proceda în conformitate cu reglementările impuse de minister", a mai spus Gomotârceanu.
Medicul Radu Deac, cel care a înfiinţat institutul în 1995 este reţinut în declaraţii. „Anul trecut au avut un proiect similar de desfiinţarea a tuturor institutelor de boli cardiovasculare şi transplant. Au renunţat la acel proiect, iar acum l-au scos pe acesta. Eu nu vreau să ajungem să ne certăm medicii între noi, dar aş vrea ca acest proiect să fie serios analizat de implementare. Să nu se uite că vorbim de elita medicilor din Mureş şi chiar din România şi de performanţe cum nu s-au înregistrat nicăieri în ţară" a declarat medicul Radu Deac. Pacienţii nu agreează ideea Ministerului Sănătăţii. "Aceşti oameni ştiu un singur lucru: strică tot ce este bun în ţara asta", spune Dan Ioan, un pacient din Sibiu. "Ar fi bine să fie şi ei puşi în situaţia de a avea nevoie de transplant şi apoi să judece", este de părere, Ionel Buta din Bistriţa. "Ar fi bine să rămână aşa cum este acum. Ăştia strică tot ce e bun şi încă mai merge", spune şi Vasilică Bândilă din Brâncoveneşti, Mureş.
Pentru ultimele noutăţi din Mureş, cl

duminică, 19 decembrie 2010

Inima lui Arafat împietrită la desfiinţarea Institutului Inimii

Zi de zi, 20.12.2010



Ministerul Sănătăţii doreşte desfiinţarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu-Mureş, ca entitate juridică şi reorganizarea acestuia ca centru de boli cardiovasculare şi transplant cu structură fără personalitate juridică, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu-Mureş. „Mi se pare nepotrivit să fie desfiinţat, fără să fim consultaţi”, a declarat prof. univ. dr. Radu Deac, fondatorul IUBCvT Târgu-Mureş. „Institutul nu se desfiinţează, devine entitate fără personalitate juridică în cadrul spitalului”, a argumentat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii. “Suntem împotriva desfinţării Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş – Institutul Inimii, prin comasarea acestuia cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş. Această comasare propusă de guvernanţi, înseamnă a pune o picătură de lapte (Institutul Inimii), într-un pahar de apă (spitalul). Apa nu capătă calităţi deosebite, în schimb laptele se diluează. Problemele spitalului vor deveni şi problemele institutului. Comasarea nu are la bază niciun indicator cantitativ sau calitativ medical. Trebuie să spunem “Nu” desfiinţării Institutului Inimii!”, a afirmat asistent universitar dr. Florin Buicu, şeful Departamentului Sănătate al PSD Mureş.

SCJU va deveni spital regional de nivel I A
Astfel, potrivit proiectului, SCJU Târgu-Mureş ar deveni spital regional de nivel I A. „Prin reorganizarea acestor unităţi şi structurarea unitară a activităţii, se are în vedere creşterea calităţii actului medical şi optimizarea asistenţei medicale de urgenţă acordată pacienţilor. Prin această reorganizare, Spitalul Clinic Judeţen de Urgenţă Târgu-Mureş va deveni spital regional de nivel I A, conform criteriilor de clasificare în vigoare, pentru asistenţa de urgenţă spitalicească, din punct de vedere al competenţelor, resurselor materiale şi umane şi a capacităţii de a asigura asistenţa medicală de urgenţă şi îngrijirile medicale definitive pacienţilor aflaţi în stare critică şi va putea fi clasificat la categoría I - nivel de competenţă foarte înalt, în conformitate cu prevederile OMS nr. 1408/2010 privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor în funcţie de competenţă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.

Două entităţi medicale în aceeaşi clădire
Cele două entităţi medicale funcţionează în aceeaşi clădire, iar anumite investigaţii medicale pentru pacienţi se decontează între ele. “De exemplu, pacienţii Institutului de Boli Cardiovasculare erau trimişi pentru tomografie la Spitalul Clinic de Urgenţă deoarece această unitate deţine un Computer Tomograf. Comasarea va conduce la crearea unei platforme unice de investigaţii pentru pacienţii internaţi în noua structură. Păstrarea Institutului, ca formă organizatorică fără personalitate juridică, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş va permite ca, din punct de vedere organizatoric şi funcţional, activitatea să se desfăşoare fără a fi afectată negativ, păstrând astfel organizarea internă a Institutului”, se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii. ”Este necesară şi o reorganizare a activităţii, astfel încât specialităţile necesare îngrijirii pacientului critic în regim de urgenţă să poată colabora într-un flux continuu, neîntrerupt şi benefic pentru pacienţi. Prin reorganizarea propusă în prezentul act normativ, se va optimiza funcţionarea unităţilor sanitare respective, din punct de vedere al realizării actului medical, precum şi în condiţii de eficienţă economică”, se mai arată în proiectul de hotărâre de Guvern.

Părerile, împărţite
Proiectul a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii vineri după-masă şi va fi supus dezbaterii publice timp de o lună. Reacţiile medicilor, politicienilor şi ai reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii nu au întârziat să apară. Specialiştii care lucrează în cadrul Institutului nu găsesc logica acestui demers din partea forurilor superioare, având în vedere că unitatea medicală derulează de 15 ani o activitate performantă în domeniul cardiologiei, chirurgiei cardiovasculare şi în special al chirurgiei cardiace pediatrice la noi născuţi, dealtfel singular în ţară în acest sens, precum şi faptul că Institutul nu a avut şi nu are datorii ca alte unităţi medicale. Aceştia sunt contrariaţi pentru că nu au fost consultaţi în prealabil. În acest sens, specialiştii sunt hotărâţi să solicite o argumentare serioasă a deciziei.

Mii de operaţii anual
Adresabilitatea pacienţilor la IUBCvT Târgu-Mureş a crescut an de an. În 2010, la sfârşitul lunii noiembrie, Institutul Inimii contabiliza 5.560 de pacienţi externaţi în regim de spitalizare continuă şi 2.050 de pacienţi externaţi în regim de spitalizare de zi. Totodată, până la data de 12 decembrie au fost efectuate 1.082 de intervenţii chirurgicale la adulţi şi 300 la copii, iar din 1999 încoace au fost efectuate 40 de transplante cardiace. De asemenea, circa 95% din cazurile tratate aici sunt pacienţi din alte judeţe ale ţării. Totodată, pe lângă activitatea medicală derulată, în unitatea medicală se desfăşoară şi activităţi de cercetare.

Strângeri de semnături on-line
Opinia publică nu a rămas fără reacţie la aflarea veştii. Astfel, pe reţelele de socializare, gen Facebook, dar şi pe site-urile cu petiţii on-line, au început deja mai multe campanii de strângere de semnături pentru ca IUBCvT Târgu-Mureş să nu se desfiinţeze.

Mi se pare nepotrivit să fie desfiinţat, fără să fim consultaţi
„Este vorba despre un proiect de hotărâre de Guvern, care a fost afişat pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică. Mi se pare curios ca o unitate de performanţă, care este numărul unu în ceea ce priveşte transplantarea inimii, este cea mai activă unitate din ţara, este singura unitate care are o secţie specializată la copii mici, la sugari nou născuţi, în momentul în care a ajuns la vârful performanţei să fie desfiinţată printr-o simplă hotărâre de Guvern, fără să fie consultaţi specialiştii, să fim întrebaţi sau să avem parte de un contrul care să evalueze unitatea. Mi se pare nepotrivit.”
Prof. univ. dr. Radu Deac, fondatorul IUBCvT Târgu-Mureş

Institutul devine entitate fără personalitate juridică
„Institutul nu se desfiinţează, devine entitate fără personalitate juridică în cadrul spitalului. Ministerul Sănătăţii şi-a lăsat un număr de spitale în structura lui. Are tot dreptul să eficientizeze total modul în care vor funcţiona aceste spitale, ca o reţea funcţional integrată ca să deservească populaţia în reţeaua publică”.
Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii

Este absurd să desfiinţezi ceva ce merge bine
„Este ciudat să desfiinţezi ceva ce merge bine. Este absurd să desfiinţezi o unitate de elită.”
Conf. dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă Pediatrică din cadrul IUBCvT Târgu-Mureş.

Era necesară o discuţie cu profesioniştii din domeniu
“O asemenea hotărâre de desfiinţare bănuiesc că ar trebui cel puţin luată după o discuţie cu profesioniştii implicaţi în domeniul respectiv.”
Prof. dr. Dan Dobreanu, şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul IUBCvT Târgu-Mureş

Fără personalitate juridică institutul nu poate face performanţă
„95% dintre persoanele operate la Târgu-Mureş la Institut sunt din afara judeţului Mureş. Este prima clinică din România care a făcut un transplant cardiac. Astfel de transplante se mai fac în Washington, Paris şi alte centre, într-o ţară în care se bagă bani în medicină. La noi s-a făcut doar cu suflet, cu multă pricepere şi de oameni care şi-au dat viaţa pentru lucrul acesta, cu foarte puţini bani, lucru de care trebuie să ţinem seama. Ce se întâmplă, potrivit proiectului de hotărâre este urmatorul lucru: desfiinţându-se Institutul şi retrăgându-i-se personalitatea juridică, Institutul nu mai are aptitudine, de a fi parte, personal, la programe naţionale. Nu poţi să ţii un institut fără personalitate juridică, fără buget să facă performanţă.”
Ciprian Dobre, preşedinte PNL Mureş, deputat

Ministerul omoară performanţa din unităţi de elită
„Suntem împotriva desfiinţării Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş prin comasarea acestuia cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş. Ministerul Sănătăţii nu este în stare să închidă magazinele de etnobotanice, dar omoară performanţa din unităţi medicale de elită, închizându-le. Alături de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mures, IUBCvT este un simbol al Mureşului, fiind singurul centru de chirurgie cardiacă pediatrică din România, unul din cele două centre de transplant cardiac din România, primul centru în anul 2010 de cardiologie- electrofiziologie din România. În acest an, IUBCvT a împlinit 15 ani de funcţionare, 15 ani în care viaţa multor români a fost salvată de profesionişti, care au avut infrastructura necesară pentru acest lucru, în cadrul institutului.”
Asistent universitar dr. Florin Buicu, şeful Departamentului Sănătate al PSD Mureş

E treaba specialiştilor, nu a politicienilor
„Nu cunosc amănunte despre această treabă, probabil face parte din reforma sănătăţii. Nu mă pot pronunţa, asta e treaba specialiştilor, nu a politicienilor.”
Kelemen Attila, preşedinte UDMR Mureş

Nu va influenţa cu nimic problemele medicale
„Institutul s-a înfiinţat tot prin hotărârea Ministerului Sănătăţii, după cum se şi desfiinţează. Este integrat în structura Spitalului Judeţean, nu înseamnă că se desfiinţează o instituţie. Din câte am auzit eu, îşi pierde titulatura de Institut, dar va funcţiona în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş. Adică aceleaşi secţii, aceleaşi lucru. Nu va influenţa cu nimic problemele medicale şi de continuare a chirurgiei cardiovasculare în Târgu-Mureş”.
Prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, rector, Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş

Institutul este perla Târgu-Mureşului
„Cei care au plecat din Târgu-Mureş ar trebui să îngrijească ca vârfurile realizate de alţii să nu fie distruse. Rolul şi rostul Institutului este performanţa şi dacă cineva umblă la aceste lucruri este o ruşine. Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu-Mureş este o realizare a tuturora. Institutele sunt cele mai mari realizări şi trebuie să primeze interesul comunităţii. Institutul este perla, nu este de rangul unu sau doi. Dacă Târgu-Mureşul are aşa ceva, nu trebuie distrus, ci cultivat, să se înmulţească”
Prof. dr. Benedek Imre, şeful Clinicii de Cardiologie Intervenţională din cadrul SCJU Târgu-Mureş

Este OK ce se doreşte dacă nu va afecta activitatea zilnică
„Din ceea ce am citit în acest proiect este OK ceea ce se doreşte. Cu o singură condiţie: acest proiect să fie animat de bunele intenţii pe care le propovăduieşte. Dacă într-adevăr acestea sunt intenţiile de a reorganiza Institutul în subordinea Spitalului de Urgenţă şi de a asigura o finanţare corectă şi de a face performanţă, atunci este o măsură bună. Dacă nu va afecta activitatea de zi cu zi a acestui centru este în ordine.”
Mihai Poruţiu, consilier judeţean

Romania Libera: Ministerul Sănătăţii vrea să desfiinţeze IUBCVT Târgu-Mureş

http://www.romanialibera.ro/actualitate/transilvania/ministerul-sanatatii-vrea-sa-desfiinteze-iubcvt-targu-mures-210397.html )


Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardio-Vasculare şi Transplant de la Târgu-Mureş (IUBCVT) ar putea dispărea ca instituţie de sine-stătătoare. Acesta ar urma să devină parte componentă a Spitalului Judeţean de Urgenţă de la Târgu-Mureş. Cel puţin aşa prevede un proiect al Ministerului Sănătăţii lansat la sfârşitul săptămânii în dezbatere publică. Potrivit Ministerului Sănătăţii acest demers de comasare care vizează şi alte unităţi sanitare din ţară are drept rol eficientizarea activităţii şi reducerea costurilor. Nu în ultimul rând, trecerea IUBCVT în subordinea Spitalului Judeţean de Urgenţă ar avea drept rol şi ridicarea acestuia din urmă la rangul I, aspect avut în vedere încă de acum câteva luni, când specialiştii mureşeni şi-au dat seama că spitalul riscă să piardă fonduri semnificative dacă va fi încadrat la un nivel inferior din lipsa unor secţii clinice care există în cadrul IUBCVT, dar care în cadrul spitalului nu se regăsesc.

Care sunt motivele comasării

"În cazul celor două unităţi sanitare de la Târgu-Mureş, comasarea acestora va permite crearea primei structuri complet funcţionale ca Spital de Urgenţă de nivel I din ţară, având toate specialităţile necesare acestui nivel de clasificare", se arată chiar într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii în care se mai spune, ca un alt argument al comasării, că "din punct de vedere administrativ, cele două entităţi medicale funcţionează deja în aceeaşi clădire, mai precis, Institutul funcţionează integral în clădirea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş" şi "acestea decontează între ele anumite investigaţii". Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun, totodată, că prin comasarea celor două instituţii va creată o platformă unică de investigaţii pentru pacienţii internaţi în noua structură. Nu în ultimul rând, potrivit comunicatului, IUBCVT Târgu-Mureş, deşi îşi va pierde personalitatea juridică, îşi va păstra organizarea internă fără a fi astfel afectat de restructurare.

Proiectul Ministerului Sănătăţii a născut însă reacţii vehemente la Târgu-Mureş unde medicii văd în acest demers desfiinţarea definitivă a unui institut care timp de 15 ani a reuşit să se impună în lumea medicală românească atât datorită medicilor de aici, cât, mai ales, ca urmare a intervenţiilor realizate şi care de cele mai multe ori au reprezentat premiere naţionale. Şeful Clinicii de chirurgie cardio-vasculară din IUBCVT, dr. Horaţiu Suciu, spune că deja medicii îşi fac planuri de a părăsi oraşul. "Oamenii pleacă acolo unde sunt doriţi. Deja sunt oameni care au spus că pleacă", a declarat Horaţiu Suciu, potrivit căruia specialiştii de la Târgu-Mureş sunt nemulţumiţi deoarece nimeni nu i-a consultat în legătură cu această posibilă comasare despre care Ministerul Sănătăţii vorbeşte acum în linii foarte vagi. "Dacă am ajuns unde suntem astăzi, un institut performant dacă nu chiar cel mai performant institut din România este tocmai datorită acestei forme de organizare. Este normal ca această reorganizare administrativă să provoace o reticenţă din partea personalului cu atât mai mult cu cât nimeni nu ne-a consultat, nimeni nu ştie dacă prin aceasta va creşte numărul intervenţiilor sau ce va presupune exact. Deocamdată, am înţeles doar că Institutul se desfiinţează. Din ce scrie pe site-ul Ministerului asta reiese, nu se vorbeşte nimic despre ce va urma şi unde este pacientul în toată această ecuaţie", a mai adăugat dr. Horaţiu Suciu, care nu exclude ca în acest demers de comasare să fie vorba şi de orgoliile cuiva care vrea să închidă un institut model.

Proiectul Ministerului Sănătăţii a provocat şi alte reacţii la Târgu-Mureş unde IUBCVT a fost şi este privit cu aceeaşi simpatie ca şi SMURD. "Suntem împotriva desfinţării Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tg-Mureş prin comasarea acestuia cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg-Mureş. Ministerul Sănătăţii nu este în stare să închidă magazinele de etnobotanice dar omoară performanţa din unităţi medicale de elită închizându-le", a declarat dr. Florin Buicu, şeful Departamentului Sănătate din PSD Mureş.

Comentarii ...

Adrian Anghelescu - 19 Dec 2010, 02:07 pm
Am fost pacientul acestui Institut si-mi exprim indignarea fata de proasta initiativa de desfiintare a institutului. Acest venetic peltic care are nume de terorist si aptitudini de felcer daca nu l-a dus mintea la specializari complicate vine acum sa sustina cu chichite contabilicesti disparitia unei embleme a medicinei romanesti. Aveti toata sustinerea mea cetateneasca si daca se impune si baneasca pentru a ramane ca Institut de sine statator si cu personalul de exceptie pe care-l are
Multa sanatate doresc sa urez Domnului profesor doctor Radu Deac si D-lui doctor Sorin Balos .

monica - 18 Dec 2010, 09:14 pm
am auzit la stiri ca prea-luminatele minti din guvern vor sa desfiinteze institutulde boli cardiovasculare si transplant din tg.mures. E INUMAN,astia vor sa ia si ultima speranta la viata a copiilor care se nasc cu afectiuni GRAVE ale inimii..avem putini medici pt care sansa la viata a unui copil-si nu numai-inseamna totul! iar guvernul ii goneste si pe acestia din tara...RUSINE SA LE FIE!SA NU-I LASAM SA-SI BATA JOC DE COPII BOLNAVI,SA AIBA O SANSA LA O VIATA NORMALA .baietelul meu a avut o sansa datorita acestui spital si dlui.dr. HORATUI SUCIU SI A ECHIPEI SALE...SUNT OAMENI CARE FAC TOT EFORTUL PENTRU VIATA COPIILOR NOSTRII.SA NU-I LASAM SA PLECE! INSTITUTUL NU TREBUIE DESFIINTAT!

Eva G. - 18 Dec 2010, 07:19 pm
Am auzit la stiri ca guvernul vrea sa desfiinteze Institutul Inimii din Tg Mures. Este adevarat ? Este revoltator si strigator la cer la daca da !!!
Va rog sa ne anuntati daca exista vreo petitie online care sa supuna dezbaterii publice acest proiect. Nu se poate sa lasam sa strice tot cea ce este bun si admirabil in aceasta tara, nu ar trebui sa lasam !!!

Comasam, desfiintam, stricam- Alina Gheorghiu

http://www.alinagorghiu.ro/2010/12/19/comasam-desfiintam-stricam/ )


Am mai vorbit si cu alte ocazii despre nevoia asta de economie, cu orice costuri ulterioare, care duce la comasarea scolilor (uneori fara logica si afectand elevii si structura programului educational), spitalelor (alta catastrofa…), dar niciodata la comasarea sau desfiintarea institutiilor care capuseaza bugetul.
Aflu, de exemplu, ca se pregateste, la Targu Mures, comasarea Institutului de Urgenta Boli Cardiovasculare cu Spitalul Clinic de Urgenta. Cine a auzit de Institutul de Boli Cardiovasculare, stie ce eforturi au depus doctorii de acolo, cum s-au organizat singuri prin proiecte cu bani europeni si cum salveaza zilnic vieti tocmai pentru ca au reusit performanta de a se sustine in felul asta. Si acum ce vrea ministerul? Sa comaseze. Sa reduca. Sa fie mai usor cuiva… Toata aceasta poveste va afecta chiar Institutul, care-si pierde entitatea, nu numai personalitatea juridica si care se va disipa in hartoagele si responsabilitatile multe ale spitalului de urgenta. Stiu… iar vor veni explicatiile cu “eficientizarea activitatii”. Eu stiu ca Institutul este eficient acum. Sau ma insel? Cu siguranta voi afla mai multe de la minister.

Antena 3- Editia de weekend cu Paula Rusu dezbate desfiintarea IUBCvT

Incepand cu minutul 11:11 - vezi inregistrarea Editiei de weekend cu Paula Rusu si discutiile despre IUBCvT.


http://inregistrari.antena3.ro/view-19_Dec-2010-Editie_de_weekend-33.html

Performanta medicala din Romania a fost lovita crunt (Antena 1)

 Guvernul vrea sa desfiinteze Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant
Performanta medicala din Romania a fost lovita crunt. Guvernul vrea sa desfiinteze Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu-Mures. Una dintre putinele clinici de top si, mai ales, fara datorii, din tara.

Institutul Inimii. 15 ani de performanta, mii de vieti salvate

Institutul Inimii. 15 ani de performanta, mii de vieti salvate

Institutul Inimii. 15 ani de performanta, mii de vieti salvate

Zi de Zi - Joi, 9 Decembrie 2010


La 15 ani de activitate performanta, Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) Targu-Mures se mandreste cu un lung sir de succes inregistrate, dar se confrunta si cu o lunga lista de asteptare a pacientilor, pe de o parte din lipsa de personal, dar si din lipsa unor noi sali de operatii. Insa toate acestea necesita fonduri si noi strategii pe care forurile superioare trebuie sa le accepte.

Piatra de temelie pusa de prof. dr. Radu Deac
IUBCvT Targu-Mures a luat nastere in 1995 la initiativa prof. dr. Radu Deac. La acea vreme, la insistenta profesorului, Ministerul Sanatatii a abrobat infiintarea unui centru de boli cardiovasculare in ideea de a concentra performanta si specialitatile care se ocupau cu bolile inimii. In timp, s-au facut progrese in chirurgia cardiaca a adultului, a avut loc primul transplant de cord in Targu-Mures in anul 1999 la doar trei saptamani de la efectuarea primului transplant efectuat la Bucuresti. De atunci si pana in prezent, numarul lor a ajuns la 40. Nu in ultimul rand, ceea ce a facut centrul universitar Targu-Mures un centru de referinta la nivel national a fost infiintarea sectiei de Chirurgie cardiaca pediatrica, condusa de conf. dr. Horatiu Suciu. In 15 ani au avut loc o serie de interventii chirurgicale in premiera nationala si nu numai. IUBCvT este cel mai performant centru din tara pentru ca acopera toata gama de interventii chirurgicale, de la nou nascut la pacientul varstnic si inclusiv transplantul cardiac. "Cei 15 ani au insemnat practic dezvoltarea, pentru ca exista un laborator de cateterism care functiona, dar pentru proceduri de diagnostic. A insemnat dezvoltarea unui centru de cateterism cardiac care sa practice si procedurile cardiologiei interventionale, pana la binecunoscutul centru de infarct care practic este functional in continuare, pentru a primi tot ceea ce inseamna urgentele coronariene in infarctul miocardic acut. Pacientul cu infarct in Targu-Mures la ora actuala este tratat majoritar prin proceduri interventionale, invasive. 15 ani de cardiologie in cadrul IUBCvT a insemnat un salt care in alte locuri a fost nevoie de cativa zeci de ani sa fie parcurs. Saltul care inseamna de la o cardiologie clinica sau toate metodele uzuale neinvazive de investigare a pacientului cu boli cardiovasculare la ceea ce inseamna la acest moment cardiologia moderna, asa cum se practica ea in oricare din tarile europene", a precizat prof. dr. Dan Dobreanu, seful Clinicii de Cardiologie din cadrul IUBCvT Targu-Mures.

Asigurarea continuitatii actului medical, un pas in viitor
Prof. dr. Radu Deac a format in timp o echipa performanta de specialisti in medicina moderna a bolilor inimii. Iar pasul urmator a celor prezenti este sa asigure continuitatea, sa gaseasca tinerii dispusi sa lucreze in conditiile pe care le presupune cardiologia de urgenta. "Faptul ca suntem acuma la un standard inalt in ceea ce priveste procedurile nu inseamna ca ne oprim aici. Cardiologia si, mai ales cea interventionala, este un domeniu cu o dezvoltare absolut exploziva, cu tehnici care acum cativa ani erau utopice, la ora actuala sunt de rutina", a mai precizat dr. Dobreanu.

Lista de asteptare prea lunga
Activitatea performanta inregistrata la Institut a dus la cresterea adresabilitatii. In timp, a dus si la formarea unei liste de asteptare datorita numarului mare de cereri din toata tara. "Patologia cardiovasculara este o patologie complexa. Exista o lista de asteptare in functie de tratamentele la care trebuie sa fie supusi acesti pacienti. Unele sunt foarte scurte, altele foarte lungi.
Din pacate lista cea mai lunga este in chirurgia cardiovasculara pediatrica. Deci, daca pacientul respectiv nu se adreseaza institutului nostru, in alta unitate sanitara din judetul Mures nu poate fi tratat. Vom incerca si noi sa ne incadram, prioritatea noastra numarul unu sunt urgentele. Nu s-a intamplat si nu se va intampla niciodata ca vreo urgenta sa fie refuzata, iar acei pacienti cronici, a caror viata nu este pusa in pericol imediat, vor trebui sa fie pusi pe liste de asteptare, speram cat de scurte, in functie de bugetul pe care-l vom avea", a declarat dr. Radu Crisan, managerul IUBCvT Targu-Mures.

Peste o mie de operatii pe an
Daca in 1994 se efectuau cam 300 de operatii pe an, insemnand una, doua pe zi, acum se fac peste o mie. Insa cererea este mult mai mare decat serviciile pe care le pot acorda medicii, potrivit conf. dr. Horatiu Suciu, seful Clinicii de Chirurgie Cardiaca Pediatrica din cadrul IUBCvT Targu-Mures.
Potrivit statisticilor, anual se nasc in jur de o mie de copii cu malformatii cardiace, insa numarul celor ce pot fi rezolvati este prea mic, fata de asteptari. "Activitatea noastra e de 300-350 de interventii pe an. Va dati seama ca ramane un mare numar de copii. Iar din punct de vedere organizatoric si noi avem niste limitari de ordin fizic, in sensul ca avem doua sali de operatie", a precizat dr. Horatiu Suciu. Acesta a apreciat ca lista de asteptare in prezent se intinde pana in lunile martie, aprilie si ca depinde atat in chirurgia cardiovasculara, cat si in cardiologia pediatrica. "Exista 150 de copii care au trecut prin institutul nostru, au fost investigati, diagnosticati si au indicatie chirurgicala. Va dati seama, 150 de copii operam in aproximativ cinci-sase luni, depinzand de posibilitatile pe care le vom avea si ceea ce tine de noi facem, dar din punctul asta de vedere e vorba de mult mai mult decat ce putem face. E vorba de o strategie care trebuie sa vina de la forurile superioare, care sa constientizeze, daca e nevoie, importanta sociala a acestei activitati", a mai spus dr. Horatiu Suciu.

Urgentele la infarct miocardic, prioritare
In ceea ce priveste lista de asteptare la adulti, aceasta se intinde in prezent pe o perioada de aproximativ trei luni, timp care permite atat tratarea urgentelor cat si a bolnavilor cronici. Totusi, pe primul loc au fost intotdeauna urgentele la infact miocardic. "Am avut perioade cand nu am tratat decat cazuri de urgenta majora, in aceste cazuri nu exista lista de asteptare. Pentru patologia cardiaca cronica, de care nu depinde viata, exista liste de asteptare, pe care nu ni le dorim, dar care sunt obligatorii, pe de o parte din cauza resurselor financiare disponibile, care variaza, si in functie de disponibilitatea fizica de a face un numar de proceduri", a subliniat prof. dr. Dan Dobreanu.

Finantarea mai mica decat cazurile tratate
Managerul institutiei medicale a apreciat ca in acest an numarul serviciilor contractate cu Casa de Asigurari de Sanatate au fost pentru 5000 de pacienti, insa au fost tratati 5700 de pacienti, dar spera ca bugetul pe anul viitor sa fie mai mare. "In acest an a fost un buget mai mic fata anul trecut. Daca, de-a lungul anilor, pacientii tratati la nivelul IUBCvT erau undeva la o medie de 6.000 pe an, in acest an, pana acum avem contractati 5.000 de pacienti, cu promisiuni ca ni se va suplimenta acest buget. In momentul de fata, avem 5.700 de pacienti tratati, pe un buget pentru 5.000. 700 de pacienti sunt acele servicii efectuate peste contract. Cu toate aceste liste de asteptare pe care le-am facut, acesti pacienti nu au putut fi amanati", a spus dr. Radu Crisan.
Recent, unitatea medicala a fost recunoscuta si de organismele de certificare pentru calitatea activitatii. "Activitatea institutului este recunoscuta la nivel national de toti pacientii. Dovada este adresabilitatea extrem de mare a acestui insitut si, de asemenea, recent, a fost recunoscuta si de organismele de certificare. Incepand cu saptamana asta avem certificare ISO 9008 pentru managementul calitatii pentru intreaga activitate", a conchis managerul IUBCvT Targu-Mures.